Fico rendkívüli EU-csúcsot akar Köln után

2016.01.08. 19:10

A szlovák kormányfő javasolni fogja egy rendkívüli EU-csúcstalálkozó összehívását a Kölnben nők ellen elkövetett szilveszteri támadások miatt. Azt is reméli, hogy a találkozón már ősz előtt döntés születhet az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex gyakorlati működésének beindításáról. Ezeket maga Robert Fico jelentette be pénteken Pozsonyban. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke máris jelezte, nem készül összehívni rendkívüli EU-csúcsot.

A migránsáradat megfékezése érdekében mielőbb be kell indítani a közös uniós határvédelmi egységek működését a schengeni határokon. Ennek érdekében fel kell gyorsítani a politikai párbeszédet is - mondta Robert Fico szlovák kormányfő sajtótájékoztatóján.

Azt mondta, hogy rendkívüli EU-csúcsot kell összehívni.

Eredetileg ősszel akartak tárgyalni az EU vezetői. Fico szerint ősznél hamarabb kell meghozni a szükséges döntéseket, mert különben késő lesz. "Őszre már vége lesz a temetésnek" - mondta.

Kölnről is beszélt

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői december közepén Brüsszelben arról állapodtak meg, hogy 2016 közepéig kidolgozzák a Frontex fejlesztésének részleteit.

Elkerülhetetlen, hogy az unió már most lépéseket tegyen a bevándorlók tömegeinek megfékezésére, különben tavasszal - amikor várhatóan ismét nőni kezd a kontinensre érkező migránsok száma - erre már kisebb esélye lesz - mondta viszont Fico. A szlovák kormányfő felidézte, hogy az ENSZ becslése szerint az idén várhatóan 3 millió újabb bevándorló érkezik Európába.

Robert Fico szerint EU-csúcsra van szükségForrás: AFP/Georges Gobet

A szlovák miniszterelnök beszélt a Kölnben és más német városokban szilveszter éjjel nőket ért támadásokról. Fico szerint a német hatóságok jelentéséből mára bebizonyosodott, hogy a gyanúsítottak többsége a jelenlegi migránshullámmal érkezett Európába.

Eddig egyébként 31 embert gyanúsítottak meg a zavargásban való részvétellel a német hatóságok, köztük 18-an vannak, akik az idei menekülthullámmal érkeztek.

A támadók a rendőrségi jelentések szerint ezren voltak.

Fico szerint a történtek azt bizonyítják, hogy nincs igazuk azoknak, akik a valóságosnál kisebbnek próbálják feltüntetni a menekültválság biztonsági kockázatait.

Tuskot nem kereste

Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő testületnek, az Európai Tanácsnak az elnöke Fico javaslatának elhangzása után nem sokkal szóvivője útján jelezte:

nem készül rendkívüli EU-csúcsot összehívni.

Azt is közölte, hogy ilyen jellegű megkeresést nem is kapott eddig Pozsonyból.

Donald Tusk eddig nem kapott levelet FicótólForrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

A rendőrségi jelentések szerint szilveszter éjjelén mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, és ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni a helyszínen lévő nőket. Szemtanúk egybehangzóan azt mondták, hogy a támadók "kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származtak".

Hasonló esetek történtek Köln mellett más német nagyvárosokban, de Ausztriában, Svájcban, Finnországban és Svédországban is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK