Pokolgépes támadást követett el a Kurdisztáni Munkáspárt lázadószervezet szerda este Délkelet-Törökországban egy rendőrségi épületegyüttes ellen, a merénylők öt ember halálát okozták.

A robbantást a főleg kurdok lakta Diyarbakir tartomány Cinar városában hajtották végre egy autóba rejtett pokolgéppel. Két ember közvetlenül a robbanás következtében halt meg, három másik pedig akkor, amikor összeomlott egy épület. A robbantással egy időben a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei tüzet nyitottak a környéken a biztonsági erők egy másik épületére, lövéseiket a rendőrök viszonozták. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a tűzpárbajban meghalt-e valaki. A sebesültek száma elérte a 39-et.

Nagy pusztítást végzett a bomba

A tévékben bemutatott felvételeken a rendőrök és családtagjaik számára fenntartott, de a harcok során romba dőlt épület volt látható. Szemtanúk elmondták, hogy a robbanás nagy területen végzett pusztítást a rendőrőrs környékén, betörtek a környező épületek és járművek ablakai, a kirakatokat fedő redőnyök kiszakadtak. A diyarbakiri kormányzat tájékoztatása szerint a halálos áldozatok mindegyike civil volt, míg a sebesültek között volt hat rendőr is. A kurd fegyveresek egy másik helyszínen is tűzet nyitottak a biztonsági erők egy épületegyüttesére ellen, ahol azonban a jelentések szerint nem volt áldozata az összetűzésnek.

Mindennapossá váltak az összecsapások

A főképpen kurdok lakta délkeleti régióban tavaly nyáron, a júniusi törökországi parlamenti választást követő belpolitikai válság idején éleződött ki a helyzet. Mindennapossá váltak az összecsapások a biztonsági erők és a PKK fegyveresei között, a török hadsereg légi támadásokat indított a PKK észak-iraki állásai ellen is, és ezzel gyakorlatilag összeomlott a török kormány és a PKK között két éve fennállt tűzszünet.