Trump nélkül vitáztak a republikánus elnökjelölt-aspiránsok

PAUL, Rand
Des Moines, 2016. január 29. Rand Paul kentucky-i szenátor, Chris Christie New Jersey-i kormányzó, Ben Carson nyugdíjas idegsebész, Ted Cruz texasi szenátor, Marco Rubio floridai szenátor, Jeb Bush volt floridai kormányzó és John Kasich ohiói kormányzó (b-j) a Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó politikusok utolsó televíziós vitáján Iowa állam fővárosában, Des Moinesban 2016. január 28-án. Donald Trump amerikai üzletember a Fox televíziós csatornával zajló nézeteltérései miatt nem vett részt a vitában. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)
Vágólapra másolva!
Utoljára feszülhettek egymásnak a republikánus elnökjelölt-aspiránsok, mielőtt megkezdődik az amerikai előválasztások sorozata. Donald Trump ugyan nem vett részt az eseményen, de a vitában így is szóba került a személye. Barack Obama a demokraták éves konferenciáján beszélt arról, hogy szerinte a következő elnököt is a pártja adja majd.
Vágólapra másolva!

A legnépszerűbbnek tartott republikánus elnökjelölt-aspiráns, Donald Trump távollétében tartották meg csütörtökön este a republikánus pályázók országos tévévitájukat az iowai Des Moines-ben. Ez volt az utolsó ilyen rendezvény a hétfői iowai jelölőgyűlés előtt, amellyel megkezdődik az amerikai előválasztások sorozata, amikor egyes szövetségi államokban döntenek a pártok várható elnökjelöltjeiről.

A vita résztvevői (balról jobbra): Rand Paul kentucky-i szenátor, Chris Christie New Jersey-i kormányzó, Ben Carson nyugdíjas idegsebész, Ted Cruz texasi szenátor, Marco Rubio floridai szenátor, Jeb Bush volt floridai kormányzó és John Kasich ohiói kormányzó Forrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A Fox televízió és a Google közös szervezésében megrendezett vitán hét elnökjelölt-aspiráns jelent meg:

  • Jeb Bush volt floridai kormányzó,
  • Ben Carson sebészorvos,
  • Chris Christie, New Jersey kormányzója,
  • Ted Cruz texasi szenátor,
  • John Kasich ohiói kormányzó,
  • Rand Paul, Kentucky szenátora
  • és Marco Rubio floridai szenátor.

A milliárdos üzletember, Donald Trump napok óta csatában áll a Fox televízióval, mert véleménye szerint az egyik műsorvezető, Megyn Kelly részrehajló és ellenséges vele.

A televízió vezetői az utolsó pillanatig fenntartottak számára egy üres dobogót, Trump azonban nem gondolta meg magát, és a vita helyett inkább Iowában tartott egy jótékonysági nagygyűlést.

"Szórakoztató srác"

A vita is Trumppal kezdődött, Megyn Kelly arra kérte ugyanis a jelenlévő politikusokat, hogy

Jeb Bush ironikusan megjegyezte, hogy neki hiányzik Trump, Ted Cruz szerint a vita és a küzdelem a Fehér Házért többről szól, mint Donald Trump.

Donald Trump kihagyta a vitát Forrás: MTI/EPA/Larry W. Smith

Ezzel Marco Rubio is egyetértett, és hozzátette, hogy Trump ugyan "szórakoztató srác", de ez a kampány arról az elnökről szól, aki szerinte szisztematikusan tönkretette nagyrészt azt, ami nagyszerűvé teszi Amerikát.

Az Iszlám Állam a legveszélyesebb

A vita első nagy témaköre a külpolitika és a terrorellenes küzdelem volt. Többen is úgy vélték, hogy

Barack Obama politikája rontott az amerikai védelmi képességeken,

Ted Cruz texasi szenátor szerint a haderő siralmas állapotban van.

A floridai Marco Rubio szenátor arról beszélt, hogy

amelyet katonai úton kell legyőzni, de ehhez szerinte újra kell építeni a haderőt.

Jeb Bush arról beszélt, hogy a terrorizmus ellen erőteljesen fel kell venni a harcot. Amikor az egyik műsorvezető azt kérdezte tőle, milyen tanulságokat fogalmaz meg önmaga számára a testvére, George W. Bush elnök iraki és afganisztáni politikája után, a kérdésre nem válaszolt. Mindössze azt mondta: a terrorszervezet "kalifátusát” el kell pusztítani.

A bevándorlásról is vitáztak

Az elnökjelöltségre pályázókat faggatták az amerikaiakat manapság leginkább érintő és érdeklő belpolitikai kérdésekről is, például

az egészségbiztosítás átalakításáról, a michigani Flint városának ivóvízválságáról, az idősek orvosi ellátásáról és a bevándorlásról.

A leghevesebb vita ez utóbbi témában robbant ki.

A legfontosabb belpolitikai kérdésekről is vitáztak Forrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A Fox televízió ugyanis a politikusok korábbi állásfoglalásaiból, interjúiból készített kis részleteket mutatott be, majd szembesítette őket korábbi és időközben többször megváltoztatott álláspontjukkal.

Obama és Biden optimista

A republikánusok iowai tévévitájával szinte egy időben mondott beszédet Barack Obama Baltimore-ban csütörtökön a demokraták szokásos évi konferenciáján. Barack Obama azon meggyőződésének adott hangot, hogy távozása után szintén demokrata párti politikus költözik majd a Fehér Házba.

- fogalmazott.

Beszédében általában is dicsérte pártja eddigi munkáját, annak ellenére, hogy a demokraták kisebbségbe kerültek a képviselőházban. Beszédében Joe Biden alelnök ugyancsak optimizmusának adott hangot, és úgy vélte: a demokraták ősszel nemcsak a Fehér Házat hódítják meg, hanem a törvényhozást is.