Eldőlhet, kik harcolnak majd a Fehér Házért

2016.03.15. 09:13

Az Egyesült Államok öt szövetségi államában, Illinois-ban, Missouriban, Ohióban, Észak-Karolinában és Floridában tartanak előválasztásokat a demokraták és a republikánusok kedden. A március 15-i előválasztások elemzők és maguk az elnökjelölt-aspiránsok szerint is sorsdöntőek lehetnek.

Különösen az ohiói és a floridai előválasztásoknak lehet nagy jelentőségük, mert ez a két állam már számtalanszor volt „elnökjelölt-csináló”. Mindkét állam sok delegátust ad, ráadásul a győztes mindent visz. 

Trump Floridát is viheti

A legfrissebb felmérések szerint a republikánusoknál Donald Trump hazai pályán is kiütheti Marco Rubio floridai szenátort. A Quinnipiac Egyetem hétfőn hozta nyilvánosságra közvélemény-kutatásának eredményét, és e szerint Trump a szavazatok 46 százalékára számíthat, míg Rubio a második 22, Ted Cruz pedig a harmadik 14 százalékkal.

Marco Rubio és Donald Trump. A floridai szenátor végleg elbukhatForrás: MTI/AP/Paul Sancya

Hasonló eredményt hozott a CNN felmérése is, ami azt jelenti, hogy Rubio még a saját államát sem tudja hozni, pedig erre a győzelemre építette további kampányát.

John Kasich ohiói kormányzó viszont nem áll ilyen rosszul odahaza: 38-38 százalék támogatja őt is és Trumpot is. Cruz a harmadik 16 százalékkal.

És Clinton is

A demokratáknál Hillary Clinton vezetése biztosnak tűnik Floridában: a szavazatok 60 százalékára számíthat Bernie Sanders 34-ével szemben.

Ohio szorosabb, ott Clinton csak öt százalékponttal vezet (51 és 46 százalék).

Valószínűleg Észak-Karolinában is ő nyeri meg a keddi előválasztást, a középnyugati államokban viszont Sanders népszerűsége sokakat meglepő módon erősödött. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK