Letartóztatások voltak Brüsszelben

Brüsszel, merénylet, terror
Police measures following the terrorist attack at the Maalbeek metro station in central Brussels, Belgium on March 22, 2016. Aris Oikonomou / SOOC
Vágólapra másolva!
Amerikai terrorelhárítók szerint a terroristák már kiválasztották újabb célpontjaikat.
Vágólapra másolva!

A belga rendőrség is elfogott hat embert csütörtök este Brüsszelben - közölte a szövetségi ügyészség. Hármat közülük Brüsszel kellős közepén,

a főügyészség közvetlen közelében állítottak elő.

A másik három személyt a belga főváros Jette és Schaerbeek nevű negyedeiben fogták el. Azt egyelőre nem árulták el, hogy köztük vannak-e azok, akik a keddi merényletekben részt vettek, de nem robbantották fel magukat.

Katona őrködik a brüsszeli repülőtér környékén Forrás: AFP/John Thys

Franciaországban sikerült megakadályozni egy terrortámadást azzal, hogy a titkosszolgálatok csütörtökön éjjel letartóztattak egy támadásra készülő embert - állítják a hatóságok. A férfi állítólag Szíriában is harcolt. Az esetről Bernard Cazeneuve belügyminiszter számolt be, aki szerint egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a letartóztatottnak köze lenne a Brüsszeli vagy a korábbi, párizsi támadásokhoz.

Az előállított ember lakásában a rendőrök

fegyvereket és robbanóeszközöket keresnek.

Elfogott elektronikus üzenetekből, személyes forrásokból és átfésült adatbázisokból arra lehet következtetni, hogy az Iszlám Állam terroristái már kiválasztották legújabb célpontjaikat - írja a CNN amerikai terrorelhárítási vezetőkre hivatkozva, akiket viszont nem nevezett meg. Az amerikai hírtévé szerint erre utalnak azok az információk, köztük térképek is, amelyeket a rendőrség Salah Abdeslam és társai múlt hét kedden felfedezett búvóhelyén talált.

A belga terrorizmusellenes hatóságok egyik vezetője szerint a nyomozók azt feltételezik, hogy

az Iszlám Állam brüsszeli sejtje két csoportból állt.

A terroristák állítólag a párizsi merényletekhez hasonlóan egy nagyobb támadássorozatot akartak elkövetni Belgiumban, egy későbbi időpontban.

Az első csoport Salah Abdeslamból, egy vele együtt múlt pénteken elfogott, még nem azonosított társából és a sejt feltételezett parancsnokából, Mohamed Belkaidból állt, akit a rendőrök lelőttek Brüsszel déli, Forest negyedében.

A hadsereg egységeit is az utcákra vezényelték Belgiumban Forrás: SOOC/Aris Oikonomou / SOOC/Aris Oikonomou

Belkaid egy házkutatásnak indult akcióban fegyverrel fedezte Abdeslam menekülését. A másik csoport pedig a brüsszeli öngyilkos merényletekben meghalt Bakraoui testvérekből és még legalább két, szökésben lévő terroristából állhatott.

Illetékesek attól tartanak, hogy a dzsihadista terrorszervezetnek még több tucat, a párizsi és brüsszeli merénylőkkel kapcsolatban állt harcosa tartózkodik Európában. A hatóságok egyelőre csak töredékes információkkal rendelkeznek róluk.