Törökország a visszatelepítés leállításával fenyegetőzik

TURKEY Recep Tayyip Erdogan Istanbul closing session SPEECH President of Turkey World Tourism Forum SQUARE FORMAT ISTANBUL, TURKEY - FEBRUARY 6: President of Turkey Recep Tayyip Erdogan delivers a speech during the closing session of  World Tourism Forum
Recep Tayyip Erdogan
Vágólapra másolva!
Törökország elállhat az Európai Unióval kötött, az illegális migráció visszaszorítását célzó március 18-i megállapodástól, ha Brüsszel nem teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségeit - mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök.
Vágólapra másolva!

A visszafogadási egyezménynek pontos menetrendje van, és ha az Európai Unió nem teszi meg a szükséges lépéseket, akkor Ankara sem hajtja végre a megállapodás ráeső részét - mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök az ankarai államfői rezidencián.

- mondta.

Az Európai Unió a március 18-án kötött megállapodásban beleegyezett, hogy felgyorsítja a Törökországban lévő szíriai menekültek ellátásához már korábban felajánlott hárommilliárd euró kifizetését. Amennyiben ezek a források kezdenek kimerülni, és az eredmények is megfelelőek, akkor az unió 2018 végéig további hárommilliárd eurót folyósít Törökországnak.

Az unió egyúttal a török állampolgárok vízummentes beutazását célzó folyamat felgyorsítását ígérte, illetve előrelépést Törökország EU-csatlakozási tárgyalásain.

Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke Forrás: AFP/Anadolu Agency/Turkish Presidency/Murat Cetin

Törökország mindenkit visszafogad, akit Európa küld, azonban maga a visszafogadás csak az érintett ország jóváhagyásával és hozzájárulásával mehet végbe - mondta Erdogan. A török elnök bírálta az európai vezetőket, úgy fogalmazva, hogy azok a fokozatosan bonyolódó menekültválságra szerinte

túl későn kezdték el keresni a megoldást.

Az Európai Unió és Törökország közötti egyezmény értelmében április 4-én megkezdődött az Égei-tengeri görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérők és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó menekültek és migránsok visszaküldése Törökországba. Hétfőn a görög Leszbosz és Híosz szigetekről 202 migránst szállítottak vissza a török Dikili kikötőjébe, a visszatoloncolás azóta szünetel.

A megállapodás szerint az EU-tagországok ezért cserében legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. Első körben 72 ezer ember érkezhet így az EU-ba.