Isztambulban halálos áldozata is volt a május 1-jei felvonulásnak

2016.05.01. 19:29

Egy embert halálra gázolt a vízágyús jármű Isztambulban, miután súlyos összecsapásokba torkollott a május elsejei felvonulás. Gaziantepben inkább lefújták a felvonulást, Izmirben vetkőztek a tüntetők.

Könnygázos, vízágyús összecsapásba torkollt tüntetők és rendőrök között a május elsejei felvonulás Isztambulban, és haláleset is történt: egy embert elgázolt egy vízágyús jármű.

A tüntetők egy csoportja megpróbált eljutni a Takszim térreForrás: AFP/Bulent Kilic

A felvonulás békésen kezdődött az arra engedélyezett, külvárosi területen, ám tüntetők egy csoportja megpróbált eljutni a város központjában lévő Takszim térre, ezt pedig a rendőrség könnygázgránátokkal és vízágyúkkal akadályozta. Ekkor történt a halálos baleset.

Feltételezett terroristákat fogtak

A Takszim tér jelképes erejű emlékhely: tüntetések hagyományos tere, ahol 1977. május elsején 34 demonstráló vesztette életét.

Több mint kétszáz embert vettek őrizetbeForrás: AFP/Bulent Kilic

Isztambul kormányzója igyekezett felkészülni az idei ünnepnapra: 24 ezer 500 biztonsági embert parancsolt szolgálatba, akik 207 embert vettek őrizetbe.Ankarában a rendőrség lefogott négy férfit azzal a gyanúval, hogy az Iszlám Állam tagjai, és állítólag merényletre készültek május elsejei felvonulók, tüntetők ellen.

Izmirben vetkőztek a tüntetők

Törökország többi városában a vasárnapi felvonulások mindazonáltal incidens nélkül zajlottak le.

Gaziantepben inkább nem tartották meg a felvonulást, mert reggel autóba rejtett pokolgép robbant a város rendőr-főkapitánysága előtt. Egy rendőr meghalt, 13-an megsebesültek, közülük kilencen rendőrök.

Izmirben néhány tüntető levetkőzött, tiltakozásul a rendőrségi motozás ellen. A túlzottnak tartott hatósági ellenőrzés olyan téren történt, amelyre a lakosság megkapta a gyülekezési engedélyt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK