Még két hónapig számíthatnak földrengésre Ecuadorban

Ecuador, földrengés
Cholote, 2016. április 22. Élelmiszersegélyt osztanak rászorulóknak az ecuadori Cholotében 2016. április 21-én, öt nappal az után, hogy a Richter-skála szerint 7,8-as fokozatú földrengés rázta meg a latin-amerikai ország északnyugati partvidékét. A természeti katasztrófa áldozatainak száma ötszázhetvenre emelkedett, a sérültek száma meghaladja a négyezer főt. (MTI/EPA/Jose Jacome)
Vágólapra másolva!
Két erős földrengés rázta meg Ecuadort szerdán, melyekben legalább egy ember meghalt, és csaknem kilencvenen megsebesültek.
Vágólapra másolva!

Az első rengés még hajnalban rázta meg azt a környéket, ahol a múlt hónapban a Richter-skála szerinti 7,8-es erejű földmozgás pusztított. Ez 6,7-es erősségű volt. Déltájban pedig másodszor is megmozdult a fölt, 6,8-as erővel.

Egyik földrengés sem okozott súlyosabb anyagi károkat, de Rafael Correa elnök óvintézkedésként az egész országban elrendelte az iskolák ideiglenes bezárását.

Élelmiszersegélyt osztanak rászorulóknak az ecuadori Cholotében április 21-én, öt nappal az után, hogy a Richter-skála szerint 7,8-as fokozatú földrengés rázta meg a latin-amerikai ország északnyugati partvidékét Forrás: MTI/EPA/EFE/Jose Jacome

Televíziós beszédében Correa tudatta, hogy

akár két hónapon keresztül is jelentkezhetnek hasonló erejű utórengések az áprilisi földmozgás után.

Az elnök elmondta: egy halottról tudni, de még vizsgálják, hogy mi végzett vele; emellett legalább 85-en megsebesültek.

Az április 16-i földrengésben 661-en haltak meg, és 25 ezren veszítették el otthonaikat. A katasztrófát több száz utórengés követte, közülük öt volt hatosnál erősebb. Az újjáépítés várhatóan évekig tart majd Ecuadorban, amely már a katasztrófa előtt is gazdasági gondokkal küzdött.