Vége a kétnapos munkahétnek Venezuelában

2016.06.14. 06:01

Lazított a venezuelai kormány a súlyos belpolitikai és gazdasági válságba süllyedt dél-amerikai országban néhány hónapja bevezetett energiatakarékossági intézkedéseken, így annak az április óta tartó időszaknak is vége, amikor az állami szektor mintegy 3 millió alkalmazottja számára a munkahét csupán kétnapos volt. Most már három napot kell dolgozniuk.

 

Luis Motta energetikai miniszter helyi idő szerint hétfőn közölte, az ország áramellátásának kétharmadát biztosító guri erőmű tározójában ismét emelkedni kezdett a vízszint, ennek köszönhetően nőtt az elektromos áramtermelés szintje, és enyhíthettek a korlátozásokon.

Ennek értelmében a közalkalmazottaknak ezentúl

szerdán, csütörtökön és pénteken is fel kell venniük a munkát, viszont munkaidejük csupán délután egyig tart.

A tárcavezető bejelentette, a hétvégékre bevezetett energiatakarékossági intézkedéseket is eltörlik, és az iskolák is újra nyitva tarthatnak péntekenként is.

Tisztségviselők azt hangoztatják, hogy az eddigi korlátozások az idei évben tapasztalt súlyos szárazságra adott, kényszerű válaszlépések. Az aszály miatt ugyanis jelentősen lecsökkent a guri erőmű tározójának vízszintje.

Nicolás Maduro venezuelai elnökForrás: AFP/Anadolu Agency/Carlos Becerra

Az ellenzék ezzel szemben azt hangoztatja, hogy a problémát az elégtelen mértékű állami beruházások, a korrupció és az alacsony hatékonyság okozza, valamint az, hogy a szocialista kormány nem gondoskodott az alternatív energiaforrások fejlesztéséről.

Venezuelában hónapok óta gazdasági, társadalmi és politikai válság uralkodik. Az ország egyetlen terméke és exportcikke a kőolaj, így

az olajár esése miatt a gazdaság is mélyrepülésbe kezdett.

Rendszeresek az áramkimaradások, a termelés akadozik, a boltok üresek, az infláció elszabadult.
Venezuelai hatóságok és jogvédő csoportok hétfőn arról számoltak be, hogy múlt héten hárman haltak meg az élelmiszer- és gyógyszerhiány miatt kirobbant lázongásokban és fosztogatásokban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK