"Mengele jött, hogy elvigyen" - drámai vallomások az auschwitzi őr perében

Children in Auschwitz concentration camp women girls wire Great boys war striped Patriotic robes GPW HORIZONTAL
2349929 Poland. 01/01/1945 Children behind the wire in the Auschwitz concentration camp. Fishman/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
"Mengele ott áll az ajtóban, azért jött, hogy elvigyen!" Ezt mondta az egyik auschwitzi túlélő a lánya szerint a halálos ágyán. Ő már nem élhette meg, hogy a náci Reinhold Hanninget bünösnek találták abban a perben, amely február óta tart a németországi Detmoldban. A lánya viszont tanúskodott ellene. A 94 éves férfit azzal vádolták, hogy az auschwitzi haláltábor egykori őreként legalább 170 ezer ember meggyilkolásában vett részt. Végig tagadta, hogy köze lett volna a tömegmészárláshoz.
Vágólapra másolva!
Reinhold Hanning a tárgyalóteremben Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bernd Thissen

Fojtott hangulat uralkodik a rögtönzött tárgyalóteremben, ahol a Hanning-per zajlik, amelyben Németország ismét szembenéz a múltjával – írta Jenny Hill, a BBC tudósítója a helyszínről. Azt is hozzátette, nehezen tudja elképzelni a 94 éves férfit náci egyenruhában, amint a rémült rabokat terelgeti Auschwitzban, de a túlélők elbeszélései a rémtetteiről életre keltették a fiatalember alakját.

Bár a tanúk nem tudják egyértelműen bizonyítani, hogy velük szemben állt Hanning a haláltáborban, magabiztosak, amikor a hatvan évvel ezelőtti szörnyűségekről és az őr tetteiről beszélnek. Fotókat is mutatnak a hírhedt táborról, amelyben több mint 1 millió embert küldtek a halálba. A többségük zsidó volt.

Soha többé nem látta a szüleit

Auschwitz egyik túlélője, Hedy Bohm Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Friso Gentsch

Hedy Bohm részletesen leírta a napot, amikor megérkezett Auschwitzba. Annyira életszerűen, hogy szinte valósággá vált a pillanat, amelyről azt mondta, ez nem az, amit az ember ki tudna törölni az agyából.

Gyerekek az auschwitzi haláltáborban Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Fishman

A 14 éves Hedyt elválasztották a szüleitől. Soha többé nem látta őket. A tárgyaláson azt mondta, azt hitte, hogy az anyukája túl fogja élni, és ha vége a szörnyűségnek, majd újra együtt lesznek. Arra pedig nem jött rá, még akkor sem, amikor rabszolgaként dolgoztatták a táborban, hogy az épületek valójában krematóriumok, amelyben az édesanyját, gyerekeket és kisbabákat gyilkoltak meg.

A nő, akivel Mengele kísérletezett

Angela Orosz-Richt a haláltábor szülöttje kezében egy régi fotóval Forrás: AFP/Friso Gentsch

Angela Orosz-Richt soha sem engedte meg a családtagjainak, hogy kidobják a krumpli héját. Meg kellett enniük. Ez mentette meg édesanyja életét Auschwitzban, az övével együtt. Angela ugyanis a haláltáborban született, az anyja már terhes volt, amikor Auschwitzba érkezett. Mivel a konyhai maradékot is megette, nem vetélt el, még akkor sem, amikor Josef Mengele kísérletezett vele, aki szerencsétlenségére éppen ebben a táborban dolgozott orvosként.

Angela 1944 egyik jeges decemberi délutánján született meg titokban a női blokk egyik felső ágyán. Pár órával később édesanyjának már egy sorban kellett állnia, mezítláb három órán át, miközben attól rettegett, hogy valaki felfedezi a kisbabáját, esetleg a táborban pestist terjesztő, éhes patkányok megtámadják. Élete hátralévő részében, meséli Angela, rémálmai voltak a táborban átélt élmények hatására.

Hanning a per kezdete óta tagadta, hogy bűnrészes lett volna a tömegmészárlásban, amelyben gázkamrákba küldték és krematóriumban égették el a foglyokat. Ennek ellenére bocsánatot kért a túlélőktől. Egyikük sem fogadta el. Leon Schwarzbaum így reagált:

Az alacsony rangú, fiatal tisztek pere is fontos

Oskar Groening, a ma 95 éves, egykori náci őr 2015 júliusában a tárgyalóteremben az ítéletét hallgatja, amelyben 300 ezer ember elgázosításával vádolták meg. Bűnösnek találták Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Akik elrendelték a tömegmészárlást, rég halottak. Közülük sokan soha nem álltak bíróság elé a rémségek miatt, mert sokáig a német hatóságok sem voltak hajlandók szembenézni a múlttal. Emiatt kevés az idő, mert alig maradt olyan, akit el lehet ítélni amiatt, amit tett.

Reinhold Hanningre a nácivadász Jens Rommel talált rá a német nemzeti archívokat őrző intézetben. Azokban a fekete tintával sorszámozott, szürke egyendobozokban, amelyek a padlótól a plafonig érő oszlopokban sorakoznak a termekben. A bűnösök neveit a gépelt írt náci munkanyilvántartások és kézzel írt naplók rejtik vagy a korábbi, magasabb rangú nácik perein ismerhette meg az utókor a szemtanúk beszámolóiból.

Rommel fiatal, alacsony rangú nácik után kutat. Olyanokat keres, akik, ha még élnek, a kilencvenes éveikben járnak, mint Hanning vagy Oskar Goening, akit 2015 júliusában ítéltek el a tömegmészárlásban játszott szerepe miatt.

Rommel szerint a kisebb nácik pere is fontos, hiszen nem csak a magasabb rangúakra, az alacsonyabb rangúakra is szükség volt ahhoz, hogy működhessen a rendszer. Hanninget végül bűnösnek találták az ellene felhozott vádakban. Öt évet kell börtönben töltenie.