Törökországban letartóztatási parancsot adtak ki Gülen ellen

Horizontal (FILES) This handout file picture released on September 24, 2013 by Zaman Daily shows exiled Turkish Muslim preacher Fethullah Gulen at his residence in Saylorsburg, Pennsylvania.  
The US-based cleric was accused by Ankara of orchestrating Fri
Fethullah Gülen
Vágólapra másolva!
Letartóztatási parancsot adott ki egy isztambuli bíróság csütörtökön az amerikai emigrációban élő Fethullah Gülen hitszónok ellen, akit a kormány azzal vádol, hogy utasítást adott a múlt hónapban megkísérelt puccs végrehajtására.
Vágólapra másolva!

A török kormány még nem fordult hivatalos kiadatási kérelemmel az Egyesült Államokhoz, de a letartóztatási parancs ennek előjele lehet.

Ankara az 1999 óta az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hitszónokot és híveit vádolja a július 15-i hatalomátvételi kísérlet kitervelésével.

Fethullah Gülen Forrás: AFP/Selahattin Sevi

Gülen viszont következetesen tagadja ezeket a vádakat és elítélte az eseményeket, amelyek nyomán a török hatóságok több mint 18 ezer embert vettek őrizetbe, és a megtorlás elbocsátás vagy a munkavégzés alóli felfüggesztés formájában már 60 ezer emberre terjed ki.

Elvágják bevételeiktől a mozgalomhoz köthető vállalkozásokat

Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan csütörtökön ígéretet tett arra, hogy elvágják bevételeiktől a Gülen-mozgalomhoz köthető vállalkozásokat.

Az üzleti szféra továbbra is az a terület, ahol Gülen hálózata még mindig a legerősebb - mondta Erdogan az elnöki palotában tartott beszédében, amelyet a televízió élőben közvetített. Az elnök fogadkozott, hogy nem fog könyörületet tanúsítani a hitszónok érdekeltségébe tartozó szervezetekkel szemben. A török hatóságok eddig már átvettek egy bankot, több médiavállalkozást vettek állami kézbe vagy zárattak be, emellett számos üzletembert tartóztattak le azzal a gyanúval, hogy pénzzel támogatták a mozgalmat a puccskísérlet előtt.

Erdogan azzal vádolja Gülent, hogy arra használja fel intézményhálózatát - amelyet Törökországban és az országon kívül épített fel -, hogy "párhuzamos struktúrákat" létrehozva beférkőzzön az állami szervekbe és átvegye az irányítást az ország felett.

Az elnök a mozgalommal kapcsolatban álló iskolákat, cégeket és jótékonysági szervezeteket "a terrorizmus fészkeinek" nevezte csütörtöki beszédében.

Az ET főtitkára önmérsékletre szólit föl

Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára arra szólította fel csütörtökön Törökországot Ankarában, hogy gyakoroljon önmérsékletet a július 15-ei sikertelen puccskísérlet megtorlása során a gyanúsítottakkal szemben. "A sikertelen hatalomátvétel utáni eljárások során Törökországban nem kell túlzott erőt alkalmazni" - írta Twitter oldalán Jagland, miután találkozott a török vezetőkkel Ankarában.

Az európai diplomata előző nap Recep Tayyip Erdogan államfővel és más török vezetőkkel folytatott tárgyalásait követően úgy fogalmazott, hogy Ankarának fel kell lépnie puccs felelőseivel szemben, de ennek a jogállamiság keretei között és az emberi jogok betartásával szabad csak megtörténnie.

Jagland szóvivője ezt csütörtökön úgy pontosította: a főtitkár megérti, "hogy szükség van a kivizsgálásokra", de nem támogatja a nagyszabású tisztogatást a török intézményekben. A szóvivője elmondta, hogy a főtitkár többek között úgy véli, hogy a tanárokat nem kellene eltávolítani pozíciójukból csak azért, mert olyan iskolában dolgoznak, amelyek kapcsolódnak Gülen hálózatához.