Letartóztattak egy oroszbarát újságírónőt Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Letartóztatták Kijevben az oroszbarát nézeteiről és írásairól ismert Miroszlava Berdnik ukrán újságírónőt és publicistát. 
Vágólapra másolva!

A hírt az egyik kollégája, Dmitro Szkvorcov hozta nyilvánosságra a Facebookon. A korreszpondent.net ukrán hírportál szerint Dmitro Szkvorcov bejegyzése már nem érhető el a Facebookon, és a telefonját is kikapcsolta.

Ukrán és orosz hírforrások utóbb pontosították, hogy az újságírót nem Kijevben, hanem a kelet-ukrajnai Zaporizzsjában vették őrizetbe az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) ottani munkatársai. Az SZBU-nál az iPress.ua ukrán hírportál érdeklődésére azt mondták, hogy nincs információjuk Berdnik őrizetbe vételéről.

Az újságíró lánya viszont megerősítette, hogy

édesanyját őrizetbe vették zaporizzsjai otthonában, és a házkutatás során lefoglalták számítógépét, mobiltelefonját és egyéb adathordozó eszközeit.

Írásaiban Miroszlava Berdnik hevesen bírálta a 2013 végén kezdődött - európai integrációt és hatalomváltást követelő - kijevi Majdan-tüntetéseket, az ukrán nacionalista törekvéseket és a jelenlegi kijevi vezetést.

Kiállt amellett, hogy minősítsék államnyelvvé az oroszt Ukrajnában, valamint támogatta a Krím félsziget Oroszországhoz csatolását, amelyet sem Ukrajna, sem a Nyugat nem ismer el legitimnek.

Varjag-2007 néven blogot vezetett a LiveJournal orosz blogoldalon. 2014-ben megjelent egy könyve Oroszországban a második világháború alatti ukrán nacionalizmusról, s a könyvet Ukrajnában állítólag betiltották.