Anarchisták bénítottak meg egy athéni városnegyedet

Protesters clash with police in Athens Greece Athens
Ritka látvány a rendőr az Exarheia negyedben
Vágólapra másolva!
Anarchisták bénították meg az athéni Exarheia városnegyedet csütörtökre virradóra, a kivonuló rendőröket pedig Molotov-koktélokkal és kövekkel dobálták meg.
Vágólapra másolva!

Az anarchisták kukákat gyújtottak fel, az összeverődött tömeggel szemben a rendőrség könnygázt vetett be. Athén központjában néhány forgalmas utcát órákra lezártak, a gyalogosok fejvesztve menekültek a térségből - írta a dpa német hírügynökség szemtanúkra hivatkozva.

Az ellenkultúrát képviselő értelmiségiek és művészek, valamint a szélsőbaloldaliak, antifasiszták és anarchisták fellegvárának számító Exarheiában gyakran fordulnak elő hasonló jelenetek. A városnegyed egyfajta rendőrmentes övezetnek számít, amit a helyi kábítószer-kereskedők is kihasználnak.

Ritka látvány a rendőr az Exarheia negyedben Forrás: AFP/2016 Anadolu Agency/Ayhan Mehmet

A negyedben a hatalom jelképeinek számító rendőrőrsök vagy a kapitalizmust képviselő bankok is közkedvelt célpontjai a rendszerellenes eszméket valló csoportoknak. A görög posta addig jutott, hogy bezárta exarheiai épületét.

Az év eleje óta vandál csoportok hat buszt gyújtottak fel utasaik elüldözése után, ezért a helyi közlekedési központ igyekszik kikerülni az Exarheia megállót.