Amnesty:Több száz civil áldozata lehet a légitámadásoknak Szíriában

szíria, aleppó, aleppo
ALEPPO, SYRIA - SEPTEMBER 21 : Syrians react after Asad Regime forces' attack on opposition controlled Meshed region in Aleppo, Syria on September 21, 2016. Ibrahim Ebu Leys / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az Amnesty International szerint a nyugati koalíció légicsapásai civileket is öltek Szíriában az elmúlt két évben: az általuk vizsgált 11, az Iszlám Állam ellen indított légicsapás állítólag 300-nál több halálesetért felelős. Az emberi jogi szervezet független és pártatlan vizsgálatot követel.
Vágólapra másolva!

Az Amnesty International szerint több száz civil áldozata lehet az Egyesült Államok vezette nemzetközi hadikoalíció Szíriában végrehajtott légitámadásainak. Az emberi jogi szervezet közölte:

az általuk vizsgált 11, az Iszlám Állam ellen a nyugati koalíció által az elmúlt két évben végrehajtott légicsapásban úgy tűnik, mintegy 300 polgári lakos halt meg.

Az Amnesty szerint az Egyesült Államok nem válaszolt arra a memorandumra, amelyet a szervezet ezügyben küldött a védelmi minisztériumnak.

A légicsapások gyakori célpontja volt a szíriai Aleppo városa Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Ibrahim Ebu Leys

Ebben az állt, hogy az elemzések szerint a koalíció szíriai műveleteit irányító amerikai parancsnokság nem tette meg a szükséges elővigyázatossági intézkedéseket a civil lakosság védelmére, és jogsértően hajtott végre támadásokat.

A szervezet szerint független és pártatlan vizsgálattal kell feltárni a nemzetközi emberi jogok potenciális megsértését, és a vizsgálati eredményt nyilvánosságra kell hozni.

Az Amnesty kiemel három, az észak-szíriai Aleppó környékét ért nyugati légitámadást, amelyben adatai szerint összesen száznál több civil halt meg. Az Amnesty szerint ideje, hogy az amerikai hatóságok a nyilvánosság elé tárják a koalíció támadásai által a szíriai civileknek okozott károkat.