Rodrigo Duterte elnök kilátásba helyezte, hogy a Fülöp-szigetek is kilép a hágai nemzetközi bíróságból. Vlagyimir Putyin orosz elnök egy nappal korábban rendeletben léptette ki Oroszországot.

Oroszország után a Fülöp-szigetek is kiléphet a Nemzetközi Büntetőbíróságból (ICC) – helyezte kilátásba Rodrigo Duterte elnök. Duterte "haszontalannak" nevezte a hágai székhelyű ICC munkáját, amelynek országa 2011 óta tagja.

Az elnök kifogásolta, hogy a törvényszékre nagy befolyással bíró nyugati államok nem értik meg az általa hirdetett drogellenes háborút, és ezzel kapcsolatban többször felemelték hangjukat az országban tevékenykedő önbíráskodó halálosztagok miatt.

Az egyik ügyész bírálta a Fülöp-szigeteket 

A büntetőbíróság egyik ügyésze a múlt hónapban számonkéréssel fenyegette a Fülöp-szigeteki maszkos ítéletosztókat. A délkelet-ázsiai ország által hirdetett drogháború eddig legalább 2400 emberéletet követelt.

A szókimondó Fülöp-szigeteki vezető egyúttal bírálta az ENSZ-t is, amely szerinte világszerte csúfos kudarcot vallott a háborúk megakadályozásában.

Duterte: Lehet, hogy követem az oroszokat 

"Az oroszok kiléptek, lehet, hogy én is követem őket" – mondta Duterte, mielőtt elutazott Limába, ahol az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóján vesz részt. Hogy miért? Mindig csak a hozzánk hasonló kicsiket vonják felelősségre" – magyarázta.

Duterte új, általa függetlennek nevezett külpolitikájának jegyében Putyinnal is szeretne találkozni Limában. Manila az utóbbi időben eltávolodott a hagyományos szövetségesének számító Egyesült Államoktól, és Kínával, illetve Oroszországgal fűzné szorosabbra kapcsolatait. "Tudjátok, ha Kína és Oroszország úgy döntene, hogy lerakja az új világrend alapjait, én leszek az első, aki csatlakozik hozzájuk" – mondta újságíróknak a Fülöp-szigeteki elnök.

Vlagyimir Putyin kiléptette Oroszországot a hágai bíróságból, Rodrigo Duterte követheti a példájátForrás: AFP/Maxim Shemetov

Nem váltotta be a reményeket 

Vlagyimir Putyin orosz elnök november 16-án, szerdán rendeleti úton felmondta Oroszország részvételét az ICC-ben. "Jellemző, hogy 14 éves munkája során az ICC mindössze négy ítéletet hozott, miközben több mint egymilliárd dollárt (290 milliárd forintot) költött" – emelte ki Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő. Sajnos a bíróság nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, nem lett belőle a nemzetközi igazságszolgáltatás valóban független, mérvadó szerve" – közölte az orosz külügyi tárca.

A Kreml honlapján közzétett elnöki rendelet szövegéből kiderül: értesítik az ENSZ-főtitkárt Oroszország szándékáról, miszerint nem kíván többé a római statútum részes állama lenni. A dokumentum szerint az orosz igazságügyi minisztérium előterjesztését egyeztették a külügyi tárcával és a szövetségi végrehajtó hatalom más érdekelt szerveivel, valamint az Orosz Föderáció legfelső bíróságával, főügyészségével és a Nyomozó Bizottsággal (SZK) – írja az Interfax orosz hírügynökség.