Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Elítélték a sebesült palesztin támadót lelövő izraeli katonát

Vágólapra másolva!
Elítélte a bíróság Elor Azaria őrmestert, aki tavaly márciusban közelről fejbe lőtt egy, korábban izraeli katonákra támadó, de már "semlegesített", és a földön fekvő, sérült palesztint. Azzal védekezett, azt hitte, hogy a támadón robbanómellény lehet, de a bíróság arra jutott, hogy bosszúból lőtt.
Vágólapra másolva!

Az indoklás szerint a felmentő ítélet veszélyes precedenst teremthetett volna, így az izraeli katonai bíróság elítélte azt a 20 éves katonát, Elor Azaria őrmestert, aki tavaly márciusban, Hebronban lelőtte a 21 éves Abdul Fatah al-Sharifot, aki előzőleg a katonára és társára támadt, megölve Azaira társát.

Az őrmester ellen azért emeltek vádat előbb gyilkosság, majd utóbb emberölés miatt - mert videofelvétel bizonyította, hogy közelről, két méterről fejbe lőtte a késes palesztin támadót, miután azt már megsebesítették, "semlegesítették", és magatehetetlenül feküdt a földön.

Azaria azzal védekezett a bírósági tárgyaláson, hogy azt gondolta, Sharifon robbanómellény lehet, de az ügyészek szerint az indítéka inkább a bosszú volt.

Egy katonatársa azt vallotta a tárgyaláson, hogy Azaria azt mondta neki Sharifról: "Leszúrta a barátom, és meg akart ölni - megérdemli, hogy meghaljon." Azaria azt mondta a bíróságon, nem emlékszik arra, hogy ilyesmit mondott volna.

Az eset és a tárgyalás rendkívül megosztotta az izraeli közvéleményt.

Az izraeli hadsereg vezetői elhatárolódtak az őrmestertől, miközben Azaria mögött több magas rangú politikus is kiállt, illetve voltak szimpátiatüntetések is az őrmester mellett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről