Felmentették Mubarak egyik fő tanácsadóját

Vágólapra másolva!
Pár éve még 7 év börtönre ítélték, de most újratárgyalták a korrupciós ügyet.
Vágólapra másolva!

Egy kairói bíróság felmentette a vádak alól Zakaríja Azmit, a hatalomból 2011-ben eltávolított Hoszni Mubarak elnök egyik legfőbb tanácsadóját, valamint feleségét és sógorát is - jelentette szombaton a MENA állami hírügynökség egy újratárgyalt korrupciós ügyről beszámolva.

Zakaríja Azmit, aki 22 éven át volt az "arab tavasz" által elsöpört Mubarak elnök kabinetfőnöke, 2012-ben hétévi börtönre és 38 millió egyiptomi font - mintegy 700 millió forint - pénzbüntetésre ítélték

állami vagyonok eltulajdonítása vádjával.

Az egyiptomi bíróságok a Mubarak-korszak más vezető tisztségviselőit is felmentették, s a korrupciós ügyek legtöbbjét inkább peren kívül, visszafizetések révén rendezték. Ám súlyos börtönbüntetéseket szabnak ki liberális és iszlamista aktivistákra tüntetésekért, erőszakos cselekményekért.

2016-ban az egyiptomi legfelsőbb bíróság megerősítette a Hoszni Mubarakra és két fiára egy évvel korábban az elnöki hivatal költségvetésének elsikkasztása miatt kiszabott három-három év szigorított börtönbüntetést. Az elítéltek azonban addigra már az őrizetben letöltötték büntetésüket.