Csapdába esett hatvanezer ember Szíriában

Vágólapra másolva!
Az ENSZ egyik magas rangú tisztségviselője felszólította kedden a szíriai polgárháborúban szemben álló feleket, hogy sürgősen engedjék be a humanitárius segélyszállítmányokat négy ostromlott településre, ahol rövidesen katasztrófahelyzet állhat elő.
Vágólapra másolva!

Ali az-Zaatari, a világszervezet szíriai humanitárius koordinátora közleményében arra figyelmeztetett, hogy

60 ezer ember van nagy veszélyben

Zabadániban, Madájában, al-Fúában és Kefrajában. A Damaszkusz tartományban található Zabadánit és Madáját a kormányerők és szövetségeseik támadják, míg az Idlíb tartományban lévő Fúa és Kefraja síita településeket a felkelők zárták körbe.

"Hatvanezer ártatlan embert ejtett csapdába a mindennapos erőszak és a bizonytalanság, nem jutnak elegendő élelemhez és megfelelő orvosi ellátáshoz" - figyelmeztetett az-Zaatari. "A helyzet rövidesen humanitárius katasztrófához fog vezetni. Tiszteletben kell tartani azt az elvet, miszerint a humanitárius segítségnek teljesen szabadon el kell tudni jutnia a polgári lakossághoz" - tette hozzá az ENSZ tisztségviselője.

Legutóbb novemberben érkezett segélyszállítmány a négy településre.

"Most kell cselekednünk, az emberek (...) nem tudnak tovább várni" - hangsúlyozta az-Zaatari.
Az ENSZ adatai szerint a közel-keleti országban 4,72 millióan nehezen megközelíthető területeken, közülük 600 ezren ostromlott övezetekben élnek.

A 2011 márciusa óta tartó szíriai polgárháborúban - a sajtóban gyakran idézett becslések szerint - már legalább 310 ezren vesztették életüket, és a lakosság több mint fele kényszerült elhagyni otthonát.