Szilágyi: Az RMDSZ nem a korrupció támogatására kapott felhatalmazást

Vágólapra másolva!
Szilágyi Zsolt szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség nem "a korrupciót és a zsákmányrendszert visszahozni akaró kormány támogatására" kapott felhatalmazást az erdélyi magyaroktól a decemberi parlamenti választásokon. Az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke egy csütörtöki nagyváradi sajtótájékoztatón beszélt erről.
Vágólapra másolva!

Szilágyi Zsolt aggasztónak találta, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a büntető törvényeket módosító sürgősségi kormányrendeletek kedd esti elfogadása után sem vizsgálta felül a Grindeanu-kormány parlamenti támogatásáról kötött megállapodást. "Vétkesek közt cinkos, aki néma" - idézte a verset a politikus.

Nem értenek egyet

Az RMDSZ szerdán közleményben tudatta: nem ért egyet a román kormány döntésével, amely kedd este sürgősségi kormányrendelettel módosította a büntetőtörvénykönyvet (Btk.) és a büntetőeljárást. A szövetség a büntetőjog parlamenti módosítását javasolta, de közleményében nem tért ki arra, hogy a nézetkülönbség miként hat ki a kormányhoz fűződő viszonyára. Az EMNP elnöke szerint az RMDSZ-nek a korrupció kérdésében tanúsított álláspontját jelzi az is, hogy szombaton, a szövetség Ezüstfenyő-díjjal tüntette ki Olosz Gergelyt, a korrupció miatt első fokon már letöltendő börtönbüntetésre ítélt volt RMDSZ-es szenátort.

Még él a szabadság igénye

Az EMNP és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöksége szerdán közös nyilatkozatban kérte támogatóit az utcai megmozdulásokon való részvételre. Szilágyi Zsolt a sajtótájékoztatón úgy vélte, hogy a Grindeanu-kormány szűk egy hónap alatt lenullázta azt a politikai tőkét, amellyel működését elkezdte, és intézkedéseivel destabilizálta Romániát. Úgy véle, a kialakult helyzetért egyértelműen "a Szociáldemokrata Párt (PSD) - Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és az RMDSZ koalíciója" a felelős. Értékelése szerint azonban a román társadalomban még él a szabadság igénye, és ez lehet a továbblépés alapja.

Erőszak lehet az utcákon

Az EMNP elnöke szerint ha a kormány a helyén marad, és kitart a büntető törvényeket megváltoztató sürgősségi rendeletek mellett, növekedni fog az instabilitás, és várhatóan az erőszak is jelen lesz az utcákon. Úgy vélte azonban, hogy a kormány legitimációja akkor sem nő, ha a kormány, a parlament vagy az alkotmánybíróság érvényteleníti a rendeleteket. Harmadik lehetőségként a kormány lemondását, esetleg egy bizalmatlansági indítvány útján történő leváltását említette. Úgy vélte: a Grindeanu-kormánynak a napjai meg vannak számlálva. "Minél hamarabb távozik az ország éléről, annál rövidebb lesz az agónia" - jelentette ki nagyváradi sajtótájékoztatóján Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke.