Erdogan: A hollandoknál nincs civilizáció

Recep Tayyip Erdogan
A sajtótájékoztatójára érkező Recep Tayyip Erdogan
Vágólapra másolva!
Lehet, hogy Mark Rutte holland kormányfő és pártja megnyerte a parlamenti választásokat, de a Hága és Ankara között zajló diplomáciai konfliktusban elvesztette egyik barátját, Törökországot –mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön az északnyugat-törökországi Sakaryában mondott beszédében.
Vágólapra másolva!

Szavait Európának címezve a török elnök feltette a kérdést: „Mi közötök a török népszavazáshoz?” Az április 16-i alkotmánymódosításról szóló török referendum célja az Erdogan által szorgalmazott elnöki rendszer bevezetésének előkészítése. Az újraválasztott Mark Rutte vezette holland kormány ezért utasította vissza, hogy török miniszterek Rotterdamban részt vegyenek a török népszavazás kampányrendezvényein.

Recep Tayyip Erdogan szerint Hollandia egy barátot veszített el: Törökországot Forrás: AFP/2016 Anadolu Agency/Rasit Aydogan

Erdogan Hollandiáról szólva a beszédében úgy fogalmazott: „Ezeknél nincs civilizáció. Demokráciáról és szabadságjogokról adnak leckéket a világnak, ugye? De amikor a saját érdekeikről van szó, a legcifrább fasiszta magatartást tanúsítják.

Az zavarja őket.”

Az elnök időnként tegezésre váltott: „Srebrenicában 8354 muzulmán testvérünket legyilkoltátok. Azt mivel magyarázzátok? Mindet elégették, egy részüknek még a sírhelye sem ismert. Kár a demokráciájukért, az európai uniós értékeikért, a jogaikért.”

A török elnök az Európa Unió Bíróságának arra a keddi ítéletére is reagált, miszerint nem minősül közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek, ha egy vállalkozás belső szabálya a munkahelyen megtiltja minden politikai, filozófiai vagy vallási jelkép látható viselését, Erdogan kifejtette: Európa megindította a háborút a kereszt és a félhold között,

A török elnök a tavaly márciusban az Európai Unió és Törökország között aláírt megállapodásnak arra a pontjára is kitért, miszerint a görög szigeteken tartózkodó menekültek közül azokat, akik március 20. után keltek át az Égei-tengeren, és nem nyújtottak be menedékkérelmet, vagy menedékkérelmét elutasították, Törökország visszafogadja. „Mindazok után, ami szombaton Rotterdamban történt, milyen visszafogadásról lehet szó?” – kérdezte Erdogan, hozzátéve, hogy a Nyugat tegyen le erről.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán késő este a 24 TV török hírtelevízióban bejelentette: Ankara teljesen elállt a menekültügyi megállapodásnak attól a részétől, amelynek értelmében Törökország visszaveszi az illegális migránsokat Görögországból.