A japán partok közelében csapódtak be Észak-Korea rakétái

Vágólapra másolva!
Észak-Korea kilőtt több rakétát, amelyek a Japán-tengerbe csapódtak – közölték hétfőn hivatalosan Tokióban és Szöulban.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen típusú rakétákról van szó. Az ország nyugati partján, a kínai határhoz közel lévő, Tungcsang-zsi nevű kísérleti telepről hétfőn reggel (közép-európai idő szerint vasárnap 23 óra 36-kor) indították el őket kelet felé.

Ezen a telepen van Észak-Korea egyik legfontosabb nukleáris létesítménye. Tavaly innen állítottak Föld körüli pályára egy állítólagos műholdat egy nagy hatótávolságú rakétával. Phenjan azzal a rakétaindítással is megsértette az ellene érvényben lévő szankciókat, mint sok más kísérlettel.

A mostani rakéták átrepültek az ország felett, és utána csapódtak be a Japán-tengerbe,

a japán partoktól csupán körülbelül 300 kilométerre.

Abe Sindzó japán miniszterelnök arról tájékoztatott újságírókat, hogy Észak-Korea négy ballisztikus rakétát indított el kelet felé, és ezek közül három Japán kizárólagos gazdasági övezetében csapódott be a Japán-tengerbe. "Tokió hevesen tiltakozott emiatt Phenjannál" – mondta a kormányfő.

A kormányszóvivő hozzátette: ezek a rakétaindítások súlyosan fenyegették Japán nemzetbiztonságát.

A rakétaindítások ellen tiltakozott Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok is.

Az ideiglenes dél-koreai elnök és a miniszterelnök összehívta az ország nemzetbiztonsági tanácsát. A két Korea egyesítésének ügyeivel foglalkozó szöuli minisztérium vezetője szintén kijelentette, hogy az észak-koreai rakéták megsértették az ENSZ BT határozatait.