A szíriai kormányerők visszafoglalták Palmürát

Szíria Palmüra
Russian army soldiers patrol the ancient Syrian city of Palmyra on May 5, 2016. / AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV
Vágólapra másolva!
Befejezték a Palmüra visszavételét célzó hadműveletet a szíriai kormánycsapatok az orosz légierő támogatása mellett - jelentette csütörtökön Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Vlagyimir Putyin elnöknek. Erről Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője tájékoztatta a médiát Moszkvában.
Vágólapra másolva!

Az Iszlám Állam dzsihádista szervezet fegyveresei először 2015 májusában foglalták el az ókori romjairól nevezetes sivatagi települést, ahol műemlékeket semmisítettek meg, és tömeges kivégzéseket hajtottak végre az amfiteátrumban.

Tavaly márciusban, ugyancsak orosz légi támogatással elűzték őket, de az iszlamisták decemberben ismét bevették a várost. A szíriai kormányerőknek sikerült előzetesen kimenekíteniük akkor a város lakosságának 80 százalékát.

Orosz katonák járőröznek Palmürában Forrás: AFP/Vasily Maximov

Embert, követ sem kíméltek

Az ISIS terroristái a város feletti uralmuk első, tíz hónapos időszakában az ókori műemlékegyüttes több híres elemét - köztük a diadalívet és két szentélyt - lerombolták, kifosztották a nemzeti múzeumot és a palmürai nekropoliszt, és lefejezték a romváros főrégészét, a 82 éves Háled el-Aszaadot.

Idén januárban újabb tömeges kivégzést és pusztításokat hajtottak végre a romvárosban. Egyebek között lerombolták az i. e. 2. században épült római amfiteátrum homlokzatát, amelyben 2016. május 5-én a szentpétervári Mariinszkij Színház Zenekara koncertezett Valerij Gergijev vezényletével.

A szíriai kormánycsapatok csütörtökön hódították vissza a terroristáktól a város körüli magaslatokat. A SANA szíriai állami hírügynökség szerint dél körül foglalták el az UNESCO világörökségi listáján szereplő ókori romokat, majd felszabadították a település többi részét.