Hivatali vesztegetés vádja Botka László ellen

Botka László Szeged polgármestere miniszterelnök-jelölt  polgármester politikus MSZP
Budapest, 2017. május 1. Botka László, Szeged polgármestere, az MSZP miniszterelnök-jelöltje beszédet mond pártja majálisán a Városligetben 2017. május 1-jén. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Hivatali vesztegetés gyanújába keveredett Botka László, rendőri vezetőket vesztegethetett meg - mondta Szabó Bálint jogász a Csongrád Megyei Rendőrfőkapitányság épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján. A Fidesz arra szólította fel Botka Lászlót, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét, hogy mondja el, mit tud a szegedi parkolási botrányról.
Vágólapra másolva!

Szabó Bálint úgy fogalmazott, Botka László a hivatali helyzetével visszaélve, a város pénzéből helyi és megyei rendőri vezetőket korrumpálhatott. A szegedi önkormányzat által 2008 és 2012 között ingyenesen és jogellenesen kiosztott parkolóbérletek ügyében jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt már bírósági eljárás folyik.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az önkormányzat vezetői értekezletén személy szerint Botka László döntött arról, hogy kik tartozzanak abba a kiválasztott körbe, akik bárhol és bármikor ingyen parkolhatnak Szegeden. Ezek között volt a városi rendőrkapitány és a megyei rendőrfőkapitány személyes használatú autója is - mondta Szabó Bálint, aki választ vár arra, hogy van-e összefüggés a rendőri vezetők által kapott anyagi juttatás és a között, hogy beosztottjaik két éven keresztül ültek a nyomozás iratain, intézkedések sorát elmulasztva.

Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda hivatali vesztegetés megalapozott gyanúja miatt nyomozást indított, az érdemi kihallgatások kedd délután el is kezdődnek – mondta a jogász. A szegedma.hu szerint ma Botka Lászlót kellett volna meghallgatniuk a nyomozóknak, de Botka nem volt Szegeden.

Elmondta, az ügy miatt bejelentést tett a belügyminiszternél is, mert álláspontja szerint az intézkedések elmulasztása alkalmas volt arra, hogy megrengesse a szegedi nyomozószervekbe vetett közbizalmat.

Forrás: Origo

A Fidesz az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Botka László lebukott, kiderült, hogy miközben arról prédikál, hogy „fizessenek a gazdagok", ő maga visszaélt a hatalmával. A szegediekkel méregdrága parkolási díjakat fizettet, de ő maga több szocialista politikusnak, hozzátartozóinak, barátainak, teljesen ingyenes parkolást intézett el évekre Szegeden. Botka László Szeged kasszájából fizette több szocialista politikus és a hozzá közel állók ingyenes, korlátlan parkolását.

A hírek szerint mintegy 300 ilyen jogosulatlan parkolási bérletet osztottak ki, a botrányban Botka László és közvetlen emberei is érintettek – írták. A Fidesz azt sürgeti, hogy szólaljon meg az MSZP politikusa és árulja el, milyen szerepe volt a botrányban. „Igaz a hír, hogy személyesen ő bólintott rá az ingyenes parkolók listájára? Igaz, hogy kenőpénzt is kapott?" – vetette fel a kormánypárt.