Két robbanás és sűrű fekete füst Houston közelében

Vágólapra másolva!
Két robbanás történt a Harvey trópusi vihar által sújtott Texas amerikai szövetségi államban található Arkema vegyi üzemben. A Crosby városában működő üzem felett hatalmas fekete füstfelhő jelent meg a robbanások után. Tíz rendőr belélegezte a füstöt, egyikük kórházba került. Még további detonációkra is számítanak, mert a veszélyes termékeket több különböző helyszínen tárolják a víz alá került üzemben.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi napokban a Harvey először hurrikánként, majd trópusi viharként pusztított Texasban és Louisiana államban. Az ítéletidő eddig legkevesebb 33 ember halálát okozta. Mivel a hurrikán lelassult, ezért nem a szélvihar okozta a legnagyobb károkat, hanem az eddig sohasem tapasztalt, özönvízszerű esőzés.

Texas olyan területeit öntötte el az árvíz, amelyekkel kapcsolatban erre senki sem számított.

Így került víz alá az Arkema vegyi üzeme is anélkül, hogy bármilyen előzetes terv lett volna árvíz esetére.

Az Arkema vállalat idejében jelezte, hogy az üzem területén két méter magasan áll a víz, a dolgozókat kimenekítették, de ennél többet nem tudnak tenni. A szerves peroxidokat gyártó üzemben megszűnt az áramszolgáltatás, ezért a különösen gyúlékony anyagokat nem tudják megfelelően hűteni. A rendőrség két és fél kilométeres sugarú körben evakuálta a lakosságot, ezért történt, hogy csak a kordont őrző rendőröknek akadtak problémái a sűrű fekete füsttel.

A vegyi üzem szakemberei jó előre jelezték, hogy mire lehet számítani. A vízzel keveredő peroxid

bizonyos hőmérsékletet elérve a benzinhez hasonlóan belobbanva meggyullad és sűrű fekete füstöt kibocsátva elég.

Különösebb óvintézkedésre sem lehetőség, sem ok nincsen: mivel a tüzet víz veszi körül, nem tud tovább terjedni, a peroxid pedig a vízben nem hagy maga után égésterméket. A keletkező sűrű fekete füst nem mérgező, csak erős szem- és bőrirritációt okozhat. Az üzem 40 kilométerre van a többmilliós nagyváros, Houston központjától, ha olyan erősségű és irányú lesz a szél, akkor a fekete füst Houston sok lakójának okozhat még kellemetlenséget.

Forrás: Origo

Több aggodalomra ad okot, hogy az Arkema üzemében mérgező vegyszereket is tárolnak, és ha ezek kiszabadulnak, akkor az áradás Houstonig sodorhatja őket. Nem ez az egyetlen ilyen gyár a Houston környéki ipari övezetben, és ezen kívül olajfinomítók, erőművek is vannak. A Harvey érkezése óta sorban történnek olyan dolgok, amikre senki sem számított, és az árvíz csak nagyon lassan fog visszahúzódni, addig még sok problémát okozhat ipari létesítményekben.