Nem vesz részt az ENSZ-közgyűlésen Aung Szan Szú Kji

Aung Szan Szú Kji
Nepjida, 2017. augusztus 14. Az állami tanácsadóként miniszterelnöki feladatokat ellátó Aung Szan Szú Kji mianmari külügyminiszter beszél a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) megalapításának 50. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen Nepjidában 2017. augusztus 14-én. (MTI/EPA/Hein Htet)
Vágólapra másolva!
Korábbi tervei ellenére nem vesz rész az ENSZ-közgyűlés ülésszakán a jövő héten Aung Szan Szú Kji mianmari vezető - jelentette be szerdán egy kormányszóvivő, miközben egyre hevesebb bírálatok érik a buddhista többségű délkelet-ázsiai országot a rohingya muszlim kisebbség elleni erőszakos cselekmények miatt.
Vágólapra másolva!

Mintegy 350 ezer rohingya menekült el Mianmarból az elmúlt három hétben a szomszédos Bangladesbe, miután a hadsereg "tisztogatási műveletbe" kezdett, hogy megtorolja a rohingya muszlim szélsőségesek támadásait rendőrőrsök és egy katonai laktanya ellen az északnyugat-mianmari Arakánban. A rajtaütések után fegyveres összecsapások törtek ki.

Inkább belpolitikai kérdésekkel foglalkozik

Zav Htaj, az elnöki hivatal szóvivője szerdán kijelentette, Aung Szan Szú Kji

Hozzátette, hogy Htin Kiav mianmari államfőt kórházban kezelik, így a világszervezet munkájában az alelnök, Henry Van Ti Hjü vesz majd részt.

Aung Szan Szú Kjit 1991-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki Forrás: MTI/EPA/Hein Htet

Az emberi jogok védelmében folytatott tevékenységéért 1991-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett Aung Szan Szú Kji jelenleg állami tanácsadóként gyakorlatilag a miniszterelnöki hatásköröket tartja a kezében.

Terrortámadásokról hallani

A szóvivő úgy fogalmazott, hogy

elsősorban az Arakán szövetségi államban elkövetett terrorista támadások miatt nem vehet részt a közgyűlésen

Aung Szan Szú Kji. "Az állami tanácsadó arra összpontosít, hogy lecsendesítse az ott kialakult helyzetet".

A második ok, hogy egyesek lázadásokat szítanak számos területen. "Arra törekszünk, hogy gondoskodjunk a biztonságról sok más helyen" - mondta. A harmadik ok, hogy készülő terrortámadásokról hallani, és "megpróbálunk felkészülni ezekre a helyzetekre" - hangoztatta.

Műholdfelvételek tanuskodnak a tisztogatásokról

A rohingják a világ egyik legüldözöttebb kisebbségének számítanak. A kilencven százalékban buddhista többségű Mianmarban

a rohingyákat Bangladesből származó illegális, hontalan bevándorlóknak tekintik,

bár közülük sokaknak már a felmenőik is Mianmarban éltek.

Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa hétfőn a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának genfi ülésén azt mondta, számos jelentés és műholdfelvétel tanúskodik arról, hogy a biztonsági erők és a helyi milíciák rohingja falvakat égettek fel, de önkényes gyilkosságokról és a menekülő civilek lövetéséről is érkeztek beszámolók.