A spanyol kormány kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását

RAJOY BREY, Mariano
Madrid, 2017. október 21. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök (k) rendkívüli kormányülést tart Madridban 2017. október 21-én. A spanyol kormány végleges döntést készül hozni arról, hogy a katalán függetlenségi törekvésekkel kapcsolatban milyen intézkedéseket terjeszt be a parlament felsőházának az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva. (MTI/APpool/Juan Carlos Hidalgo)
Vágólapra másolva!
A spanyol kormány kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását, és előrehozott parlamenti választások megrendezését - jelentette be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a kabinet rendkívüli ülését követően Madridban szombaton.
Vágólapra másolva!

A politikus hangsúlyozta: ez nem Katalónia autonómiájának felfüggesztését jelenti, hanem a kialakult helyzetért felelős személyek eltávolítását, akik "az önrendelkezést törvényen kívül helyezték".

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök (k) rendkívüli kormányülést tart Madridban 2017. október 21-én. Forrás: MTI/APpool/Juan Carlos Hidalgo

A spanyol kormány javaslatait még szombaton beterjeszti a parlament felső házának, a szenátusnak, hivatkozva az alkotmány 155-ös cikkére.

Ez a passzus ad lehetőséget az államnak, hogy alkotmánysértés esetén beavatkozzon az autonóm közösségekben.

"A kormánynak alkalmaznia kellett a 155-ös cikket, ez nem volt sem a vágyunk, sem a szándékunk" - fogalmazott Mariano Rajoy. Hangsúlyozta, hogy benyomása szerint a katalán kormány kifejezett célja volt, hogy "eljussunk idáig", és példaként említette "egyoldalú döntéseik" sorát.

Hat hónapon belül ki kell írni a helyi választásokat

Mint mondta, ha a szenátus jóváhagyja a spanyol kormány tervezett intézkedéseit, hat hónapon belül ki kell írni a helyi választásokat, bár szándéka ezt minél előbb megtenni. "Választásokat tartani, ez a cél, ezt akarja a többség, ezt mondja a józan ész" - jelentette ki, és hozzátette, hogy ezzel egy új időszak nyílhat meg.
A miniszterelnök a további intézkedésekről szólva elmondta, hogy

a katalán kormányzati feladatokat ideiglenesen a spanyol kormány illetékes miniszterei vennék át.

A katalán kormányzati közigazgatás változatlan formában működne tovább, ahogy a katalán parlamenti is, azzal a kitétellel, hogy nem hozhat alkotmányellenes, valamint a katalán autonóm közösségi alapokmánnyal ellentétes intézkedéseket, és nem tarthat szavazást egy új katalán elnök személyéről.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök Forrás: MTI/APpool/Juan Carlos Hidalgo

Mariano Rajoy sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a spanyol kormány intézkedéseinek célja - a törvényességhez visszatérés mellett - a gazdaság helyreállításának folytatása.

Aggasztónak nevezte, hogy a legfrissebb adatok szerint már több mint ezer cég döntött úgy, hogy székhelyét átteszi Katalóniából Spanyolország más területére,

és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy csökken a helyi turizmus, ami a gazdaság motorjának számító ágazat.

"Kérem, hogy ne menjen el több cég, nyugodtak lehetünk, mert ez az ügy megoldódik, anélkül, hogy több kárt okozna" - jegyezte meg a miniszterelnök.

A spanyol kormány teljes intézkedéscsomagját később hozzák nyilvánosságra, azt a spanyol miniszterelnök-helyettes háttérbeszélgetésen ismerteti majd az újságírókkal.

A szenátus elnöksége még szombaton, a kormány ülése után összeül, hogy meghatározza a javaslatcsomag tárgyalásának menetét, és hogy mikor szavazhatnak róla.