A tökéletes terv egy bankrabláshoz

Hatton Garden heist
A handout photo received from the British Metropolitan Police Service in London on April, 22, 2015, shows holes bored through a half-meter thick concrete wall drilled to access a vault in a safe deposit centre in Hatton Garden, London, where an estimated Ł200 million worth of diamonds and jewellery were stolen between April 2 and April 5, 2015. Burglars broke into a vault at a safe deposit centre in Hatton Garden, where many jewellers had left their stocks over the long Easter weekend, and cracked open 70 secure boxes, the police said. AFP PHOTO / BRITISH METROPOLITAN POLICE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / BRITISH METROPOLITAN POLICE " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / AFP PHOTO / BRITISH METROPOLITAN POLICE / -
Vágólapra másolva!
Néhányan azt gondolhatták, hogy megtalálták az utat a több a gazdagsághoz, a tökéletes bankrabláshoz. Voltak, akik elbukták és rács mögé kerültek, de néhányuknak sikerült meglógniuk a pénzzel a rendőrök elől. Összeszedtük a 10 legérdekesebb bankrablást.
Vágólapra másolva!

Sokan eljátszanak a gondolattal, hogy mihez kezdenének, ha hirtelen több millió dollárhoz jutnának. Csakhogy, amíg a legtöbben egy lottónyereményről álmodoznak, addig néhányan inkább kirabolnak egy bankot, mert úgy gondolják, hogy találtak egy lebukástól mentes tervet.

1. A manhattani bankrablás

1878-ban a Manhattan Savings Institution-ba törtek be, ahonnan pénzt, részvényeket és kötvényeket loptak el, összesen 2,5 millió dollár értékben. George Leslie évekig tervezgette a tökéletes bankrablást.

Olyannyira felkészült rá, hogy kisebb bankrablásokat is megcsinált, hogy tapasztalatot szerezzen.

Pár hónappal később az egyik rablótársa megölte, amiért George kikezdett a feleségével.

2. A 200 méteres alagút

A rablók magukat szerelőknek álcázva jutottak be egy brazíliai bankba, 2005-ben. Pontosabban először egy, a bank melleti épületbe, ahol néhányuk hetekig tényleg dolgozott. Közben azonban

egy 200 méteres alagutat ástak, ami a Brazil Központi Bankhoz vezetett, két háztömb alatt.

Forrás: AFP

Az alagút négy méter mélyen volt és villanyt és légkondicionálót is szereltek bele. Egyenes út vezetett a rablóknak, a közel 70 millió dollárhoz..

Azt a pénzt a bank nem biztosította, kizártnak tartotta a rablás esélyét.

Két hónappal a rablás után elkapták a rablók egy részét, de a pénz sosem került elő, ugyanis a bankjegyeket nem tudták azonosítani, mert nem voltak feljegyezve számok szerint.

3. Se erőszak, se fegyverek, se robbantás

2007-ben, Irakban a Baghdad Bankba jelentkeztek álnéven biztonsági őrnek a rablók.

Fel is vették a három férfit, akik egy éjszakai műszak alatt kipakolták a széfet, iraki harcosokkal.

Iraki Központi Bank Forrás: Wikimedia Commons/Thomas Hartwell

282 millió dollárt loptak el. Egyiküket sem tudták elfogni a rendőrök.

4. Szaddám Huszein és a családi üzlet

Szintén Irakban történt 2003. márciusában, hogy Szaddám Huszein saját fiát, Kuszájt kérte meg, fossza ki az Iraki Központi Bankot. A rablás Bagdad bombázása előtt történt. Egymilliárd dollár vittek el erőszak nélkül.

Szaddám egy aláírt levelet nyomott a fia kezébe, ami elég volt ahhoz, hogy a hivatalnokok feltétel nélkül átadják a pénzt a fiúnak.

Fotó: EPA


Furgonokba tették a zsákmányt, amelyek egy részét sikerült a rendőröknek megállítani, de a legtöbb kocsinak nyoma veszett. De később, Huszein palotájában megtaláltak 650 millió dollárt, ami valószínűleg ebből a rablásból, vagy pontosabban inkább csalásból származott.

5. A nagy vonatrablás

1963. augusztusában 15 rabló a skót pénzintézetek, és cégek pénzét szállító vonatot fosztották ki. Összesen 74 millió dollárt.

Több mint egy évig készültek az akcióra.


A vonat egy hamis jelzésre áll meg, a rablók pedig eltűntek 120 zsák pénzzel. Ám előtte még megsebesítették a mozdonyvezetőt, aki később bele is halt a sérüléseibe.

Forrás: AFP

Hiába készültek annyit a rablásra, nem sikerült tökéletes tervet kieszelniük: rengeteg nyomot hagytak a vonaton.

A rendőrök hamar elkapták őket és 1964. áprilisában a rablók összesen 307 évet kaptak.

Néhányuknak azonban sikerült megszöknie a börtönből. Az egyikük, Ronnie Biggs Ausztráliában és Brazíliában élt azután, de 2001-ben ismét Angliába költözött. Elfogták, és lecsukták, de egészségügyi problémái miatt kiengedték 2009-ben.

6. Könyv a rablásról

1987-ben a London központjában álló knightsbridgi bankból 111 millió dollárt vittek el a rablók.

Besétáltak, és azt mondták, hogy trezort szeretnének bérelni.

Az alagsorba jutva azonban elővették a fegyvereiket, az őröket pedig elvették azokat.

Ezután kitették az ideiglenesen zárva táblát a bank ajtajára.


Miután eltűntek a pénzzel, az egyik alkalmazottnak sikerült kiszabadulnia és vészjelzést leadnia a rendőröknek. Az egyik rablót az ujjlenyomata lebuktatta. Valeria Vicceitet börtönbe zárták, ahol írt egy könyvet a rablásról.

7. Az Egyesült Államok eddigi legsikeresebb "bankrablói"

A Dunbar Armored biztonsági vállalat széfjeit pakolták ki a rablók. A cég bankok pénzét is őrizte: összesen 19 millió dollárt.

A rablók 1997-ben támadták meg a vállalatot.

Allen Pace a Dunbar regionális biztonsági felügyelője volt és nagyon jól ismerte a páncélautó garázs biztonsági rendszerét.

Ő döntötte el, hogy öt gyerekkori barátjával kirabolja a vállalatot. A férfi azt is tudta, hogy mikor szünetel az időzítés a kameráknál, ahogy azt is, hogy mikor ürítik a széfeket.

Forrás: Wikimedia Commons/Stanislav Kozlovskiy

A rablók 19 millió dollárt vittek el, egy költöztető kocsiban, később pedig saját vállalkozásaikon és ingatlanügyleteiken keresztül mosták tisztára.

Ugyan gyanították, hogy Pace keze van a dologban, de bizonyítékot nem találtak ellene. Az egyik bandatag azonban egy köteg pénzt adott egy ingatlanbrókernek, ami még a bank eredeti csomagolásában volt. A rendőrök elfogták a férfit, aki mindent elmondott.

8.Túszul ejtett családok

2004. decemberében a Northern Bankba tört be egy fegyveres csoport. Rendőröknek álcázták magukat,

akik túszul ejtették a bank két alkalmazottjának családját.

Azután arra kényszerítették a bankárokat, hogy segítsenek nekik a rablásban. Az egyiküknek megparancsolták, hogy – a védelmi rendszert tesztelve- hozzon egy táskában 1 millió fontot. Miután ezt sikeresen teljesítette, este végre is hajtották az ír történelem eddigi legnagyobb bankrablását. Bejutottak az épületbe.

Northern Bank, Belfast Forrás: Reading Tom

Mivel a bank arra készült, hogy feltöltse az automatáit, rengeteg pénzt halmoztak fel a széfben: összesen 26,5 millió fontot.

A túszok végül sértetlenül megúszták. A rablással az IRA terrorszervezetet vádolták, amely azonban tagadta, hogy köze lett volna az esethez. A rendőrség egy embert fogott el pénzmosásért, de a rablókat nem sikerült kézre keríteniük.

9. Bankrablás az interneten

2016. februárjában kibertámadás érte a bangladesi jegybankot.

Egy ismeretlen hackercsoport 1 milliárd dollárt akart ellopni a bankból,

a New York-i Feden keresztül, de egy elütésnek köszönhetően csak 81 millió dollárt sikerült megszerezniük.

North Korean Hackers Forrás: Shutterstock

Hajtóvadászat indult ellenük, de a mai napig nem találták meg őket. A nyomozóhatóságok a kriminalisztikai elemzések alapján

a Lazarus hackercsoportot gyanúsítja,

akiket észak-koreai vagy orosz hackereknek gondolnak. Utóbbira azért gyanakodtak, mert cirill betűs karaktereket használtak a kódjukhoz, de a szakemberek szerint ez csak elterelés volt, és a valódi tettesek nem tudnak oroszul.

10. Trükkös rablók és a füstbomba

1968-ban egy kisebb japán bankfiók rengeteg fenyegetést kapott, miszerint rablásra, és robbantásra készülnek ellenük. Egyik sem következett be, viszont arra tökéletes volt, hogy elterelje a figyelmet a rablók valódi szándékáról.

A bankfióktól 300 millió jen átszállítását kérték.

A pénzszállítót út közben rendőrök állították meg, és azt mondták a sofőrnek, hogy a bankigazgató házánál robbantás történt, és valószínű, hogy a következő célpont a kocsi lesz.

Amikor a sofőr kiszállt, meglátta, hogy füst száll fel az autó alól és elfutott.

Forrás: AFP/Jiji Press

A rendőrnek öltözött rablók beszálltak a kocsiba és elhajtottak a 300 millió jennel.

Csak a füstöt okozó füstbombák maradtak utánuk.

+1 Bostoni képrablás

Bár nem bankrablást követtek el, és nem kifejezetten pénzt raboltak, de két rendőrnek öltözött férfi 300 millió dollár értékben loptak el festményeket a bostoni múzeumból, 1990-ben. Azt hazudták, hogy egy éjszakai riasztást kaptak, majd megbilincselték a biztonsági őröket.

Museum of Fine Arts, Boston, Mass. Forrás: Museum of Fine Arts, Boston

11 festményt vittek el, amihez csupán két órára volt szükségük.


A rablók viszont valószínűleg amatőrök lehettek, mert amikor kivágták a képeket, nem finomkodtak, ráadásul több értékesebb festményt is otthagytak a múzeumban. A két férfit azóta se sikerült előkeríteni, pedig 30 nyomozó is dolgozott az ügyön, és ötmillió dolláros pénzjutalmat tűztek ki.