A katalán parlament összehívását jelentette be Carles Puigdemont

Vágólapra másolva!
A katalán parlament összehívását jelentette be szombat esti televíziós beszédében Carles Puigdemont katalán elnök, hogy "megvitassák és eldöntsék" a választ a spanyol kormány Katalóniában tervezett intézkedéseire.
Vágólapra másolva!

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a kormány szombati rendkívüli ülését követően közölte:

az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva kezdeményezik a katalán kormány feloszlatását és előrehozott parlamenti választások megrendezését Katalóniában.

A kormányfő hangsúlyozta: ez nem Katalónia autonómiájának felfüggesztését jelenti, hanem a kialakult helyzetért felelős személyek eltávolítását.

A katalán elnök szerint az "önrendelkezésük megsemmisítésére" irányuló "támadást" nem fogadhatják el.

Mint mondta, a spanyol kormány a Spanyol Szocialista Munkáspárt és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális párt támogatásával Francisco Franco diktátor óta a "legrosszabb támadást" mérte Katalónia intézményeire és népére.

Carles Puigdemont szerint a demokratikus hozzáállással összeegyeztethetetlen, hogy a spanyol kormány "önhatalmúlag", "illegális módon" a katalán népakarat képviselőjévé nyilvánította magát.
Az állam megsértette a katalánok önrendelkezését és demokratikus akaratát. "Össze kell fognunk, hogy megvédjük intézményeinket" - hangsúlyozta.

A katalán elnök beszéde egy részét spanyol nyelven mondta el a "spanyol demokratákat" megszólítva, és elítélte mindazt azt a kárt, amit a demokráciának okoz a spanyol kormány döntése.
Majd angolra váltva üzenetet intézett Európa vezetőihez és lakóihoz: "ha az értékek veszélyben vannak Katalóniában, akkor szintén veszélyben vannak Európában".

Véleménye szerint a 155-ös cikk ellentétes az európai polgárság sokszínűségével. Nem bűncselekmény, hogy egy nemzet demokratikus formában dönt jövőjéről. Demokratikus és békés Európát akarunk - mondta, és beszédét azzal zárta: "Éljen Katalónia!"

Jövő pénteken lesz a szavazás

Jövő pénteken rendkívüli ülésen szavaz a spanyol parlament felső háza, a szenátus a katalán kormány felmentéséről és a spanyol kormány Katalóniára vonatkozó egyéb javaslatairól - döntött a szenátus elnöksége szombati madridi ülésén.

Külön eseti parlamenti bizottság alakul meg jövő kedden, amelynek feladata, hogy

megvitassa a tervezett intézkedéseket,lehetőséget biztosítva a katalán elnöknek vagy megbízottjának is az érvelésre, amelynek határideje csütörtökön délben jár.

A bizottság akár módosíthat is a kormány javaslatain, majd az általa elfogadott intézkedéscsomagot vitatja meg október 27-én a szenátus, amely még aznap megtartja a szavazást.

Szükséges az abszolút többség

Az intézkedések elfogadásához a képviselők abszolút többségének támogatása szükséges,

ezzel a spanyol kormánypárt egymaga rendelkezik.

A megszavazott intézkedéscsomag azt követően lép hatályba, hogy megjelenik a hivatalos állami közlönyben.

Sokan vannak a utcán Barcelonában

Katalóniában feszült a hangulat. Barcelona utcáin a függetlenség ellenzői edények zörgetésével és dudálással üdvözölték a madridi döntést.

A függetlenség hívei ugyanakkor délutánra tüntetést terveznek, hogy követeljék két bebörtönzött vezetőjük szabadon bocsátását.

A megmozduláson a tervek szerint a katalán kormány több tagja, köztük Carles Puigdemont, a kormány elnöke is részt vesz.