Szomáliai migráns a kanadai terrorista

Vágólapra másolva!
Szomáliai menedékkérő az edmontoni gázolásos, késeléses támadás őrizetbe vett gyanúsítottja – közölte Marlin Degrand, a kanadai rendőrség szóvivője vasárnapi sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A rendőrség nem nevezte meg az elkövetőt, a CBC News kanadai hírtelevízió viszont több forrásból is úgy tudja, hogy a 30 éves férfit Abdulahi Haszan Sarífnak hívják. A szóvivő elmondta: a férfi ellen a többi között terrorizmus és ötrendbeli gyilkossági kísérlet miatt terveznek vádat emelni.

Degrand szerint a gyanúsított szélsőséges nézetei miatt 2015-ben magára vonta a hatóságok figyelmét, de meghallgatása és egy kimerítő vizsgálat után akkor nem emeltek vádat ellene.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a történteket terrortámadásnak nevezte.

Don Iveson, Edmonton polgármestere szerint egyedüli elkövetőről van szó.

A támadás az edmontoni stadionnál kezdődött: egy férfi autójával nekihajtott egy rendőrnek, aki több métert repült, majd késsel támadt rá, végül gyalog elmenekült. A rendőrt kórházba vitték, sérülései nem életveszélyesek.

Az autóban megtalálták az Iszlám Állam nevű terrorszervezet zászlaját.

Az elkövető után hajtóvadászat indult. Egy közúti ellenőrzésnél kiderült, hogy egy költöztető autó vezetőjének neve hasonlít a rendőrt elgázoló gépkocsi tulajdonosának nevére. A sofőr hirtelen a gázba taposott, a rendőrök pedig üldözni kezdték. A teherautó négy embert elgázolt, ők különböző fokú sérüléseket szenvedtek el.

A jármű végül felborult és a férfit őrizetbe vették.