Elsöprő jobboldali győzelem született Ausztriában

Parliamentary election in Austria parliament election landscape HORIZONTAL voter snap election
3212644 10/15/2017 Austria's Foreign Minister and leader of the People's Party of Austria Sebastian Kurz is seen here at a polling station in Vienna ahead of voting in the parliamentary election. Alexey Vitvitsky/Sputnik
Vágólapra másolva!
A szavazatok több mint 55 százalékát a bevándorlásellenes erők szerezték meg az előrehozott ausztriai parlamenti választáson. Várhatóan a Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppárt és az Osztrák Szabadságpárt köt majd koalíciót. A voksolás legnagyobb vesztesei a Zöldek lettek, az osztrákok nem kértek a bevándorlóbarát politikájukból, és kiestek a parlamentből.
Vágólapra másolva!

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) nyerte meg az osztrák előrehozott választást. Az előzetes végeredmény szerint a szavazáson az Osztrák Néppárt a voksok 31,6 százalékát, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 26,9 százalékát, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) pedig a szavaztok 26 százalékát szerezte meg. A részvételi arány 79,4 százalék volt.

Az eredmény megközelíti a 100 százalékot, de nem teljes, csak a levélszavazatok megszámlálása után, csütörtökön lesz végleges.

A Sebastian Kurz vezette alakulat a szavazatok több mint 30 százalékát szerezte meg, ami hat százalékpontos javulás a 2013-as választáshoz képest.

Az ÖVP-nek így a jelenleginél 15-tel több, 62 képviselője lesz a 183 tagú parlamentben.

Az SPÖ továbbra is 52, az FPÖ pedig immár 51 képviselővel rendelkezhet, 11-gyel többel az eddiginél.

Alexander van der Bellen államfő az ORF televíziónak nyilatkozva jelezte, hogy már gratulált is az ÖVP-t vezető Sebastian Kurznak pártja győzelméhez.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke a Twitteren gratulált Kurznak a választási győzelemhez.

- fogalmazott Tajani.

Ugyancsak gratulált Kurznak vasárnap este Angela Merkel is. A bécsi külügyminisztérium közleménye szerint a német kancellár telefonon hívta fel Sebastian Kurzot, és eszmecserét folytattak az ausztriai és általánosságban az európai politika helyzetről.

Érdekesség, hogy Ausztria legkisebb településén, egy Tirol tartománybeli faluban győzött a legnagyobb arányban Kurz.

Gramais faluban a szavazatok 71 százalékát kapta az ÖVP.

Mostantól kezdve a kormányalakítási tárgyalások kimenetele nagyrészt az ÖVP-n múlik. Nagy valószínűséggel a szintén szigorúbb bevándorláspolitikát követelő szabadságpárttal állapodnak majd meg.

Hatalmasat buktak a Zöldek

A második helyért az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) versenyzett. A két párt sokáig fej fej mellett halad, a szavazatok 26-27 százalékára számíthattak. Bár 50 százalék feletti feldolgozottságnál még az FPÖ állt a második helyen, 90 százalékos feldolgozottság után a szociáldemokraták megelőzték őket a szavazatok 26,8 százalékának megszerzésével. Az FPÖ 26 százalékot szerzett.

A voksolás legnagyobb vesztese a bevándorláspárti Zöldek, akik több mint hét százalékpontot vesztettek 2013-hoz képest, így kevesebb mint 4 százalékot szereztek, így nagy valószínűséggel nem jutottak be a parlamentbe. A pártot Ulrike Lunacek, korábbi EP-képviselő vezette, aki a lehető legalaptalanabb vádakkal támadta Orbán Viktor miniszterelnököt egy korábbi vitában.

A parlamentbe jutott még a Zöldekből kivált Peter Pilz listája és a liberális Neos. Mindketten öt százalék körüli eredményt értek el. Az előzetes eredményekből tökéletesen kirajzolódik, hogy

egyedül a Kurz-féle Osztrák Néppárt, valamint a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt tudott számottevő pluszszavazatokat szerezni

a korábbi parlamenti választásokon elért eredményekhez viszonyítva.

Így örültek az Osztrák Szabadságpárt szimpatizánsai Forrás: AFP/Alex Halada

Stabil kormányt akar

Az ÖVP a szavazatok 31,6 százalékát begyűjtve megnyerte a parlamenti választást, de ahhoz, hogy egy általa vezetett kormánynak meglegyen a parlamenti többsége,

koalíciós partnereket kell keresnie.

Rajta kívül még a szociáldemokrata párt (SPÖ) (26,9 százalék), a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) (26 százalék), a liberális NEOS (5,1 százalék) és a zöld színezetű Pilz Listája (4,3 százalék) került a törvényhozásba.

Bár az elemzők leginkább egy néppárti-szabadságpárti koalícióra számítanak, a várhatóan kormányalakítási megbízáshoz jutó Kurz azt mondta, hogy

Hozzátette, hogy stabil kormányt szeretne.

A biztonság volt a legfontosabb téma

Az osztrák szavazók legtöbbjének, 51 százaléknak a biztonság és a bűnözés felszámolása volt a legfontosabb téma, a második helyen 49 százalékkal a bevándorlás és a menekültválság volt. Harmadikon 47 százalékkal az adócsökkentés és a fair szociális rendszer. 42 százalék számára fontos a gazdasági fellendülés és a munkahelyteremtés, 36 százalék az EU-val való viszony, valamint az oktatási reform iránti óhaj szerint szavazott. A legkevésbé fontos témának az esélyegyenlőség (33 százalék) és a környezetvédelem (22 százalék) bizonyult.

Sebastian Kurz a 2017-es osztrák választás egyértelmű nyertese Forrás: AFP/Joe Klamar

Kurz: Fontos változások kellenek

Sebastian Kurz, a választást biztosan megnyerő Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője, a legvalószínűbb új kancellár bejelentette, hogy

a győzelemmel járó felelősséget "nagy alázattal" felvállalja.

Megismételte, hogy Ausztriának fontos reformokra, változásokra van szüksége, és pártja legnagyobb parlamenti erőként teljes egészében ezt a célt fogja szolgálni.

Christian Kern leköszönő kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke szintén örömét fejezte ki, hogy pártja jobban szerepelt az előrejelzések alapján vártnál. Jelezte azt is, hogy a pártelnöki posztról nem kíván lemondani - ez a választás előtt gyenge eredmény esetére felmerült.
Az SPÖ a legfrissebb részeredmények szerint a második erő lesz a parlamentben.

Az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) vezető Heinz-Christian Strache remek sikernek nevezte pártja szereplését, és megerősítette, hogy

az FPÖ nyitott a tárgyalásokra az előtte végzett erőkkel.

A legtöbb elemző az ÖVP és az FPÖ közötti koalíciós tárgyalásokat vár. Az FPÖ közel 6 százalékot javított legutóbbi parlamenti választási szereplésén, és 26 százalék körüli eredménnyel a harmadik helyre várható.

A friss részeredmények is azt mutatják, hogy a Zöldek kiesnek a parlamentből. Vezetőjük, Ulrike Lunacek keserű kudarcnak,

súlyos csalódásnak nevezte az eredményt.

Emlékeztetett arra, hogy Európa-párti, erős ellenzéki szerepre készültek.

Előzmények

Mint arról korábban beszámoltunk, nagyon forró belpolitikai évek után tartottak előrehozott választást október 15-én Ausztriában. A nyugati szomszédunkban tartandó választásról két cikkben számoltunk be. Az első részben bemutattuk, hogyan jutott el az osztrák politika a mostani helyzetig, míg a második részben a választás esélyeit latolgattuk.