Robbantás volt egy manhattani pályaudvaron

New York, 2017. december 11. Rendőrök és tűzoltók a New York Manhattan városrészében történt ismeretlen eredetű robbanás helyszínén 2017. december 11-én. A detonáció következtében három metróvonalat kiürítettek. A rendőrség megerősítette, hogy elfogtak egy gyanúsítottat. (MTI/AP/Andres Kudacki)
Vágólapra másolva!
Több ember megsebesült Manhattanben, amikor egy buszpályaudvaron felrobbant egy csőbomba. A New York-i rendőrség őrizetbe vette a merénylőt.
Vágólapra másolva!

A robbanás a nagy forgalmú Port Authority buszpályaudvaron történt, öt háztömbnyire, nagyjából 200 méterre a Times Square-től.

Ez az USA legnagyobb pályaudvara,

évente több mint 65 millió ember utazik át rajta.

A The Sun a New York Post információira hivatkozva azt írta, a csőbomba több ember megsebesíthetett. A helyszínen őrizetbe vették a robbantót - ezt már a rendőrség is megerősítette.

A Sky News a 27 éves bangladesi Akayed Ullah-t nevezte meg merénylőként.

Az ABC ezt annyival egészítette ki, hogy a férfi 7 éve költözött az Egyesült Államokba, Brooklyn-ba. A bangladesi rendőrség szerint a hazájában büntetlen előéletű Ullah szeptemberben szülőföldjére látogatott.

A férfi egy elektrotechnikai cégnél dolgozott, ott készítette a csőbombát, ezt ő maga mesélte a rendőröknek. Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a merénylet helyszínén tartott sajtótájékoztatóján elmondta:

az internetről letöltött útmutatás alapján.

Rendőrök és tűzoltók a New York Manhattan városrészében történt robbanás helyszínén 2017. december 11-én. A detonáció következtében három metróvonalat kiürítettek. A rendőrség megerősítette, hogy elfogtak egy gyanúsítottat. Forrás: MTI/AP/Andres Kudacki

A New York-i tűzoltóság tweeter bejegyzése szerint a robbantásnak négy sérültje van.

A legsúlyosabb sérültet, a robbantót a Bellevue kórházba szállították. A másik három ember sérülései nem életveszélyesek.

A The New York Post arról ír, hogy a csőbomba 12,5 cm hosszú volt (5 hüvelyk), és a férfi a kabátja jobb oldalára volt felerősítve. A bomba helyi idő szerint reggel 7:40 körül feltehetően idő előtt, véletlenül robbant fel. Bill Bratton korábbi rendőrtiszt egy reggeli műsorban azt nyilatkozta a férfi az Iszlám Állam nevében készítette a robbanókészüléket.

A legfrissebb információk szerint a

letartóztatása közben Akayed Ullah megpróbálta a bomba másik részét is működésbe hozni.

James O'Neill a New Yorki rendőrség vezetője terror támadási kísérletnek nevezte a robbantást.

A rendőrség hivatalosan is terrortámadásnak nevezte a robbantásos merényletet.

A New York Post szerint Akayed Ullah a nyomozóknak azt mondta:

Sarah Sanders fehér házi szóvivő a történtekre reagálva kiemelte:

Mint mondta, a kongresszusnak együtt kell működnie Donald Trump elnökkel az amerikai határok védelme és egy érdemeken alapuló bevándorlási rendszer kialakítása érdekében.

A rendőrség újra megnyitotta a buszpályaudvart.