A volt katalán elnök találkozna a spanyol miniszterelnökkel

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont, volt katalán elnök.
Vágólapra másolva!
Carles Puigdemont leváltott katalán elnök ma kijelentette, hogy kész találkozni Mariano Rajoy spanyol kormányfővel Spanyolországon kívül az Európai Unió bármelyik tagállamában.
Vágólapra másolva!

"Kész vagyok találkozni Rajoy-jal Brüsszelben vagy valamelyik másik uniós tagországban, Spanyolországon kívül" - mondta brüsszeli sajtótájékoztatóján Puigdemont.

Közölte, egykori kormányának négy, ugyancsak Belgiumban tartózkodó tagjával együtt vissza fog térni Spanyolországba, ha megkapják a megfelelő garanciákat a helyi hatóságoktól.

- mondta.

Katalónia volt elnöke, Carles Puigdemont Forrás: AFP/Lluis Gene

Hangsúlyozta emellett, hogy az előrehozott választás lezajlott, így eljött az idő a párbeszédre, az okozott károk mérséklésére. "Rajoy már mindent megpróbált, az erőszakot is, kivéve azt, hogy leüljön velünk tárgyalni. Ez a recept nem működött, más megoldást kell találni" - fogalmazott.

"Erősebbek vagyunk, mint valaha.

A választás, amely új korszakot nyit Katalónia számára, megerősítette a legitimitásunkat. Remélem, hogy a spanyol miszterelnök már kész meghallgatni minket" - tette hozzá.

Pugidemont egyúttal követelte, hogy Mariano Rajoy adjon utasítást azon spanyol rendőri egységek Katalóniából való kivonására, amelyeket a Madrid által törvénytelennek tartott függetlenségi népszavazás után vezényeltek az autonóm közösségbe.

A menesztett elnök végezetül arra kérte az Európai Bizottságot és a többi uniós intézményt, hogy

ne csak a spanyol államot, hanem a katalán népet is hallgassák meg.

Hozzátette, nem az álláspontja megváltoztatására kéri a bizottságot, csak arra, hogy a másik felet is hallgassák meg.

Mariano Rajoy, spanyol miniszterelnök Forrás: AFP/Javier Soriano

A spanyol hatóságok ugyan nemrég visszavonták a Puigdemont és társai ellen kiadott európai elfogatóparancsot, Spanyolországban azonban még őrizetbe vehetnék őket lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények vádjával.

Katalónia vezetése az októberben megtartott alkotmányellenes névszavazás után

egyoldalúan kinyilvánította az északkelet-spanyolországi tartomány függetlenségét.

Erre válaszul Madrid rendkívüli intézkedésként menesztette a katalán kormányt, feloszlatta a barcelonai törvényhozást, majd előrehozott választást írt ki Katalóniában.

A csütörtöki választáson az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű egységpárti párt győzött, azonban a függetlenségi erők szerezték meg a parlamenti többséget.