Megvan a francia jobboldal új vezetője

Laurent Wauquiez
French right-wing Les Republicains (LR) party vice-president and candidate for the party's presidency Laurent Wauquiez delivers a speech during a campaign meeting at Saint Priest near Lyon, France, on December 7th, 2017. Laurent Wauquiez, president of the Auvergne Rhône Alpes region is the favorite at the election of the presidency of the party "Les Républicains" who will take place on December 10th and 17th. (Photo by Nicolas Liponne/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Ahogy az várható volt, a francia jobbközép párt, a Köztársaságiak (LR) elnökválasztásának első fordulóját óriási fölénnyel Laurent Wauquiez nyerte. A jobboldal legtehetségesebbnek tartott reménysége ő, közel áll Nicolas Sarkozy volt elnökhöz. Wauquiez már az első fordulóban megkapta a szavazatok háromnegyedét, így a második fordulóra nincs is szükség.
Vágólapra másolva!

Fennállása legnehezebb évén van túl a francia jobboldal. Vasárnap este 9 óra után derült ki, hogy Laurent Wauquiez nyerte az első fordulót és ezzel magát a pártelnök választást is. A 42 éves, hihetetlenül tehetséges politikus Nicolas Sarkozy bizalmi embere.

Laurent Wauqiez egy lyoni kampánygyűlésen december 7-én Forrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Liponne

Az LR-ben három igazán erős politikus volt az elmúlt tíz évben. Elsősorban persze a volt köztársasági elnök, Sarkozy, azután Alain Juppé egykori miniszterelnök és sokszoros miniszter, valamint Francois Fillon volt miniszterelnök és bukott elnökjelölt. Nem véletlen, hogy Wauquiez ellen ketten próbálkoztak, és egyikük Fillon, másikuk Juppé támogatottja.

Florence Portelli egy Párizs melletti előváros polgármestere és Fillon kampányszóvivője volt. Mael de Calan pedig regionális tanácsos, és Juppé-hez áll közel.

A korábbi jobboldali elnökválasztásokkor 50 százalék feletti volt a részvétel, 2012-ben a gyakorlatilag döntetlent hozó Fillon-Copé párbajnál 54% szavazott, 2014-ben, amikor ismét Sarkozy lett a pártelnök, még többen, 58%.

Most a közel 240 ezer, regisztrált LR-tagnak jó esetben a harmadára számítottak. A Le Figaro szerint azért is vártak eleve kevés szavazót, mert Wauquiez annyira esélyes, így sokak számára tét nélküli tűnik, tűnt a választás első fordulója,

A részvétel végül 42,46 százalék lett , Wauquiez 74,56 százalékot kapott. Mivel Wauquiez az első fordulóban megszerezte a szavaztok abszolút többségét, ezzel már elnök is lett.