Elfogtak két szerb férfit a montenegrói puccskísérlet miatt

2017.01.13. 18:55

A szerb hatóságok két szerb férfit fogtak el pénteken azzal a gyanúval, hogy kapcsolatba hozhatók az októberi montenegrói választásokon tervezett puccsal.

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint Nemanja Risticet már elengedték, ám nem szabad elhagynia lakóhelyét, valamint hetente jelentkeznie kell a bíróságon, Predrag Bogicevicnek azonban mindaddig vizsgálati fogságban kell maradnia, amíg Montenegró nem kéri a kiadatását. Mindkét férfit Montenegró által kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján kapták el.

A kiadatás feltételeit a Szerbia és Montenegró között megkötött, kétoldalú kiadatási megállapodás szabályozza.

Két oroszt is gyanúsítanak

Podgorica húsz szerb férfit fogott el az október 16-i választáson tervezett puccsal összefüggésben még az ősszel, és azzal gyanúsította őket, hogy bűnszervezetet hoztak létre, céljuk pedig a montenegrói intézmények elleni fegyveres támadás volt, valamint azt tervezték, hogy a parlamenti választás napján betörnek a podgoricai parlamentbe, s ott meggyilkolják Milo Djukanovic miniszterelnököt, oroszbarát pártokat juttatva hatalomra. A lefogottak többsége még mindig vizsgálati fogságban van.

Az üggyel összefüggésben tavaly Montenegró két orosz állampolgár ellen is elfogatóparancsot adott ki, Moszkva azonban azóta tagadja, hogy bármi köze is lenne az ügyhöz.

Az ellenzék bojkottálja a parlamentet

A podgoricai parlament november elején alakult meg, ám az ellenzék azóta sem hajlandó részt venni az üléseken, mert úgy véli, hogy a választás nem volt szabad, demokratikus és tisztességes. Az ellenzéki pártok úgy nyilatkoztak, hogy a választás napján leleplezett puccskísérletet megrendezték, annak célja a választók megfélemlítése volt, valamint az, hogy mindenképpen az uniópárti politikai erőkre szavazzanak az emberek.