Fico: Trump elnöksége jobb lesz az uniónak

EU summit focused on Russia sanctions and migration, with 27 leaders also meeting for dinner without British Prime Minister Theresa May to discuss Brexit politics diplomacy Horizontal
Robert Fico szlovák miniszterelnök.
Vágólapra másolva!
Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint javít majd Donald Trump elnöksége az Egyesült Államok és az Európai Unió kapcsolatán. Fico arról is beszélt a pozsonyi hírtelevízió műsorában, hogy az amerikai–orosz viszony is kiegyensúlyozottabbá válhat.
Vágólapra másolva!

A szlovák miniszterelnök a TA3 pozsonyi hírtelevízió egyik vitaműsorában feltett kérdésre válaszolt úgy, hogy Donald Trump elnöksége az Egyesült Államok és az Európai Unió kapcsolatát pozitívan befolyásolja.

Szlovákia miniszterelnöke szerint az EU-nak jót fog tenni, hogy Amerika nem próbál atyáskodni fölötte Forrás: AFP/Thierry Charlier

„Azt gondolom, hogy nagyon jó, hogy az amerikai elnök elsődlegesen a saját országa és annak polgárai iránt tanúsít érdeklődést” – jelentette ki Robert Fico. Becsüli, hogy Trump kimondta: véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy más országok rendszereit erővel döntik meg.

és mindennek úgy kell lennie, mint ahogy azt az Egyesült Államok vagy az EU gondolja” – szögezte le Robert Fico. Hangsúlyozva: minden országnak joga van arra, hogy megválassza, hogyan intézi a dolgait.

A szlovák miniszterelnök rendkívül fontosnak nevezte az új amerikai elnök azon kijelentését is, hogy csökkenti az amerikai hadsereg európai szerepvállalását. „Ez beindítja a közös európai hadsereg ügyét” – jegyezte meg a szlovák kormány vezetője, aki szerint saját haderő nélkül az unió nem lehet „globális játékos”.

Fico beszélt az utódlásáról is

A szlovák kormányfő a belpolitikát illetően érintőlegesen szólt a saját pártján – az Irány-Szociáldemokrácián – belüli vezetőutódlás kérdéséről is. Azt mondta: mivel 18 éve van a párt élén, és tisztában van vele, hogy nem pótolhatatlan, elindított egy folyamatot, hogy a generecióváltás szereplői kölcsönösen megismerkedjenek a régiókkal. A szlovák kormányfő név szerint említette Peter Pellegrini befektetésekért felelős miniszterelnök-helyettest, Denisa Saková belügyi államtitkárt és Peter Kazimír pénzügyminisztert, de a váltás várható időpontjára vonatkozó kérdésre kitérő választ adott.

Fico véleménye az, hogy a „két örök rivális”, az Egyesült Államok és Oroszország viszonyát az eddigitől eltérően kellene alakítani, kapcsolatuknak kiegyensúlyozottabbá kell válnia. Robert Fico megismételte korábbi véleményét, miszerint az Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciók károsak és teljesen értelmetlenek. Közölte: bízik abban, hogy amint az amerikaiak megszüntetik az Oroszországot büntető intézkedéseket, az unió követni fogja a példát.

„Még ha megharagszanak is rám az uniós kormány- és államfők, kimondom, hogy

Jobban figyeltünk arra, mit mond az Egyesült Államok, mint arra, hogy mit szeretnénk mi itt az unióban” – jelentette ki a szankciókra utalva Robert Fico.