Gyerekeik szeme láttára végez ki édesanyákat az Iszlám Állam

2017.06.01. 14:41

Az Emberi Jogok Iraki Megfigyelőközpontja szerint az elmúlt tíz napban 258 civilt gyilkolt meg az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, miközben az iraki kormányerők egyre szorosabbra fűzik az ostromgyűrűt Moszul óvárosa körül.

A civil szervezetnek egy helyi lakos számolt be a gyilkosságokról, aki az Iszlám Álam ellenőrzése alatt álló óváros egyik kerületéből menekült el. Azt mondta, a terrorszervezet naponta átlagosan kilenc családot gyilkol meg nyilvánosan.

Az édesanyákat gyerekeik szeme láttára ölik meg, a holttesteket pedig a tóba dobják

– mondta a szemtanú.

A civil szervezet közleménye szerint az Iszlám Állam tagjai

az esti ima alatt, egy órával napnyugta után, nyilvános helyszíneken, a helyi lakosok előtt követik el ezeket a gyilkosságokat.

A terroristák azokat a civileket ölik meg, akiket azzal vádolnak, hogy együttműködnek az iraki biztonsági erőkkel, megpróbálnak elmenekülni, vagy nem engedelmeskednek parancsaiknak.

Az óváros nagy része még mindig a dzsihadisták kezén van, a katonai hírszerzés információi szerint a terrorszervezet mintegy 700 harcosa ásta be magát a városnak ezen a részén. Az iraki hadsereg állítása szerint a szélsőségesek ellenállása hátráltatja őket, de

a sűrűn beépített kerületek és a szűk sikátorok is megnehezítik a katonák előrenyomulását.

Az iraki kormányerők és a velük szövetséges milíciák az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légi támogatásával tavaly októberben indítottak offenzívát az észak-iraki nagyváros felszabadítására.

A város keleti felét januárra megtisztították a szélsőségesektől,

és februárban a Tigris folyó nyugati partján fekvő városrész ostroma is megkezdődött.

Moszul, Ninive kormányzóság központja 2014-ben esett el, amikor az Iszlám Állam fegyveresei gyakorlatilag megfutamították a kormányerőket, és Irak északi és nyugati részének jelentős hányadát ellenőrzésük alá vonták.