Már a kárpátaljai magyarok is szabadon utazhatnak az EU-ba

2017.06.11. 13:12

Vízummentességet kapott Ukrajna az EU-tól, a kárpátaljai magyaroknak így könnyebb lesz tartaniuk a kapcsolatot az anyaországban élő barátokkal, rokonokkal.

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár üdvözölte, az ukrajnai vízummentességet, mert így az ukrán állampolgárok végreszabadon utazhatnak az Európai Unió területére. Hozzátette, ez mérföldkő Ukrajna uniós integrációjában is, melyet Magyarország a kezdetektől fogva támogat.

Pecsét az az Európai Unióba vízum nélkül belépő első utas útlevelében a magyar-ukrán határátkelőhelyen, ZáhonybanForrás: MTI/Balázs Attila

Emlékeztetett, Magyarország az első között ratifikálta Ukrajna európai uniós társulási megállapodását, és sokszor lépett fel az ellen is, amikor a vízummentesség késleltetéséről volt szó.

Az államtitkár hozzátette, mind az anyaország, mind a kárpátaljai magyarok számára kiemelt jelentőségű a szabad beutazás, sikerként tartják számon. A vízummentesség ugyanis nemcsak a határokat dönti le, hanem hozzájárul ahhoz is, hogy erősödjenek a magyar-magyar kapcsolatok.

Egy utas nyilatkozik az ukrán sajtónak a magyar-ukrán határátkelőhelyen, ZáhonybanForrás: MTI/Balázs Attila

Magyarország érdeke a demokratikus, politikailag és gazdaságilag erős, a nemzeti kisebbségek jogait tiszteletben tartó Ukrajna - mondta az államtitkár.