Április óta hatszor tört be egy medve egy hétvégi házba

Vágólapra másolva!
Április eleje óta hatszor tört be egy medve egy hétvégi házba a székelyföldi Libán-tetőn - közölte szerdán a Székelyhon portál.
Vágólapra másolva!

A medve mézet kereset a ház lambériája alatt

A hétvégi ház tulajdonosa, Szabó Nagy Klára a portálnak elmondta, április 9-én, amikor az első betörés történt, emberi rongálásra gyanakodott, és a rendőrséget riasztotta. A helyszínelők állapították meg, hogy nem ember, hanem medve törte be a faház két ablakát, borogatta fel a bútorokat és tépte le a házikó egyik faláról a külső faburkolatot.

A vizsgálat során az is kiderült, hogy a lambéria alatt nyaranta darazsak fészkelnek, és a medve mézet keresett a burkolat alatt, majd bent a házban is.

A ház egyik ablakán mászott be, és a másik ablakot kitörve menekült el. A házat ezt követően megtisztították a darázsfészkektől, a szagnyomokat klórral próbálták eltüntetni, de hat hét múlva újabb, és azóta további négy betörés következett. Valamennyi alkalommal olyankor jött a medve, amikor a házban senki sem tartózkodott.

130-150 kilós lehet a medve

A ház tulajdonosa elpanaszolta, nem mer a ház földszintjén éjszakázni, mert a vadállat épp az ágy fölötti ablakon szokott behatolni.

- magyarázta Szabó Nagy Klára a védekezési stratégiáját.

A helyszínelést végző vadőr a nyomokból megállapította, hogy egy 130-150 kilós medve lehet a behatoló.

Egyed József, a Libán-tetői üdülőtelepet is magában foglaló Gyergyóújfalu polgármestere elmondta, az is előfordult már, hogy lakott házba tört be medve. A károkról jegyzőkönyv készül, amit eljuttatnak Csíkszeredába és Bukarestbe, de a történtek a medve védettsége miatt rendre következmények nélkül maradnak.

A polgármester félőnek tartotta, hogy az emberek maguk próbálnak megoldást találni a vadkárokra, és megmérgezik vagy más módon próbálják elpusztítani a Libán-tetői üdülőtelepen garázdálkodó medvéket.