Nem csak Hanoi belvárosából, de a külső kerületeiből is kitilthatják a motorokat 2030-ig egy új törvény szerint.

A VN Express című hírportál értesülése szerint a vietnami fővárosban kedden szavaztak a törvényről, amely a belvároson kívül más kerületekben is korlátozni fogja a motorbiciklik, a város elsődleges közlekedési járműveinek használatát. Az illetékesek szerint elsősorban a forgalmi dugók és a légszennyezettség miatt van szükség a korlátozásra.

Több mint ötmillió motor van a fővárosban

A hanoi utakon közlekedő járművek nagyjából 40 százalékát teszik ki az autók, amelyeket nem fognak teljesen kitiltani a belvárosból, de bizonyos utcákon csak a nap meghatározott részeiben közlekedhetnek.

Hanoiban jelenleg 7,6 millió ember él, és több mint ötmillió motorbicikli van az utakon. Az egyetlen tömegközlekedési eszköz a városi busz, a tervezett metró építési munkálatai folyamatosan csúsznak. Bírálói irreálisnak nevezik az új törvényt, tekintve a motorkerékpárok népszerűségét és a közlekedési alternatívák hiányát. Úgy tűnik, hogy a várost jobban izgatja, hogy korlátozásokat vezessen be, mint hogy valódi megoldást kínáljon - mondta Ngo Anh Tuan, a hanoi várostervezési osztály korábbi vezetője.