Felforgató, rendszerellenes tevékenység miatt négy és fél év börtönre ítéltek Kínában egy aktivistát, aki az országban tabunak számító, 1989-es Tienanmen téri vérengzésről írt az interneten.

Liu Sao-ming volt gyári munkás egy, az USA-ban működő, kínai nyelvű oldalon számolt be a demokratikus reformokat követelő, 1989 nyarán 6 héten át tartott véres tüntetéseken szerzett élményeiről.

1989 júniusában egy férfi a saját testével próbálta meg megállítani a Tienanmen téri tüntetők ellen kivezényelt tankokat.Forrás: Origo

Liu ügyvédje, Vu Kaj-ming elmondta, hogy védencét a kantoni népbíróság ítélte gyorsított eljárásban 4 és fél év börtönbüntetésre, de fellebbezni fognak a döntés ellen.A kínai férfit több nemzetközi jogvédő szervezet is a védelmébe vette.

Liu nyilvánvalóan politikai fogoly. Azonnal és feltétel nélkül szabadon kell bocsátani. Az egyetlen, amiben bűnös, az az, hogy élt a szabad véleménynyilvánítás jogával"- húzta alá közleményében William Nee, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet Kína-kutatója.

1989 nyarán a Kínai Kommunista Párt a hadsereggel verette szét a Peking szívében fekvő Tienanmen téren másfél hónapon keresztül demokratikus változásokért és a korrupció ellen tiltakozó tömeget. A történtekről azóta tilos beszélni Kínában. Azt sem tudni, hogy pontosan hányan haltak meg, amikor a hadsereg szétverte a tiltakozást a Mennyei béke terén.

Óvatos becslések szerint is legalább kétszázan vesztették életüket, de a vérengzésnek akár több ezer halálos áldozata is lehetett.