Ma kezdődnek a cseh választások

2017.10.20. 05:25

A jobbközép ANO mozgalom győzelmére lehet számítani a pénteken és szombaton rendezendő képviselőházi választásokon Csehországban. A prágai sajtó szerint azonban a kulcskérdés az, milyen lesz az ANO győzelmének mértéke, melyik lesz a második erő, illetve mely párt lesz hajlandó kormánykoalícióra lépni a mozgalommal és kormányfőnek elfogadni Andrej Babist.

Az utóbbi három év minden felmérése az Andrej Babis szlovák számazású milliárdos által vezetett ANO (IGEN - eredeti teljes neve: Akce nespokojenych obcanu - Elégedetlen Polgárok Akciója) mozgalmat hozta ki a választás győztesének. A második helyen többnyire a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), míg a harmadikon Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) végzett.

Andrej Babis pártja a legnagyobb esélyesForrás: AFP/Michal Cizek

Biztos képviselőházi mandátumokra négy tömörülés számíthat:

  • az ANO,
  • a legutóbbi győztes CSSD,
  • az állampárti múlttal rendelkező KSCM
  • és a a korábban többször is kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS).

Felmérések azt mutatják, hogy ha mindhárom eddigi koalíciós párt bejutna a parlamentbe, akkor valószínűleg meglenne az újabb kormányalakításhoz szükséges többsége, de most már az ANO vezetésével. Kérdéses, van-e erre igény, illetve meg tudnak-e egyezni a pártok. A szociáldemokraták és a kereszténydemokraták ugyanis azt hangoztatják, számukra Babis mint kormányfő elfogadhatatlan.Felmérések szerint a nyolcmillió választásra jogosult szavazó mintegy 60-65 százaléka járul az urnákhoz. A választási helyiségek pénteken délután kettőtől este tízig, szombaton pedig reggel nyolctól, délután kettőig lesznek nyitva.

A voksolás első eredményeit szombat estére ígéri a Cseh Statisztikai Hivatal.