Katalónia után a feje tetejére állhat Spanyolország

Electoral night after voting in Catalonia 2017 Albert Rivera Barcelona Catalonia Catalunya Cataluńa Ciudadanos Ciutadans EUROPE Ines Arrimadas Spain celebrations elections electoral campaign politician
Ines Arrimadas, leader of Ciudadanos Catalan party, celebrates the results with members of her party on December 21, 2017 in Barcelona, Spain. Unionist Citizens party (unionist Ciutadans) win biggest share of vote but Catalonia's three main pro-independence parties (JuntsxCat, ERC and CUP) have secured a slim majority in parliament, as the regional elections see a record turnout. (Photo by Celestino Arce/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A decemberi katalóniai előrehozott választás nemcsak az északkeleti tartomány életét befolyásolta, hanem a teljes spanyol belpolitikát is átalakíthatja. A Ciudadanos nevezetű párt győzelme Katalóniában országosan is megemelte az alakulat támogatottságát, és a legfrissebb felmérések szerint már a második legnagyobb erő az ibériai országban. Mit is akar ez a 2005-ben alakult párt, és hogyan alakíthatja át a spanyol belpolitikát?
Vágólapra másolva!

Alapvetően változtathatja meg a spanyol belpolitikai viszonyokat, hogy a december 21-i katalóniai előrehozott választásokat a Ciudadanos (Állampolgárok) nevezetű centrista-liberális párt nyerte meg. A 2005-ben alapított pártnak a történelme során ez volt a legnagyobb sikere. Mindez segíthet nekik abban, hogy országosan még erősebbek legyenek, és a következő években a spanyol belpolitika jelentős alakítói legyenek, új irányt szabva az ibériai országnak.

Katalónia sikere nagy lendületet adhat a Ciudadanosnak Forrás: NurPhoto/Celestino Arce/NurPhoto/Celestino Arce

A második erő lett

A katalán választás után készült országos felmérések azt mutatják, hogy a Ciudadanos (Cs) nagyban profitált katalóniai győzelméből, és támogatottsága 20 százalék fölé nőtt. Volt olyan kutatás is, amely szerint a párt támogatottsága már nagyobb, mint a spanyol szocialistáké, és megegyezik a kormányzó Spanyol Néppárt (PP) támogatottságával. Pártelnökük, Albert Rivera a legkevésbé elutasított politikus most Spanyolországban. Mindez azt mutatja, hogy komoly változások zajlanak a spanyol belpolitikában, de persze azt sem lehet kizárni, hogy Cs felfutatása csupán egy időszakos jelenség. De minek is köszönhető ez a siker, és egyáltalán mit is képvisel ez a párt?

Gazdasági kérdésekre összpontosítottak

Mint korábban említettük a Ciudadanost 2005-ben alapították Katalóniában. Egyáltalán nem véletlen, hogy a párt pont Spanyolország gazdaságilag legerősebb tartományában alakult meg, mivel a kezdetektől fogva a minél nagyobb üzleti szabadság biztosítása mellett tört lándzsát.

Emellett az alakulat mindig is ellenezte az önálló Katalónia létrehozását.

A 2000-es évek végén a katalán politikai életnek csupán egy marginális szereplője volt a Ciudadanos, mivel mind a 2006-os, mind a 2010-es helyi választáson csupán három mandátumot tudtak szerezni.

Az Albert Rivera vezette párt felemelkedése 2010 után kezdődött, miután a katalán függetlenség ügye egyre inkább a helyi politikai viták kereszttüzébe került. 2012-ben már 7,6, míg a 2015-ös előrehozott választáson már 17,9 százalékot értek el a katalán tartományban, és a második legnagyobb frakcióval rendelkeztek a parlamentben. 2013-tól kezdve a tartományi szintről kilépett a Ciudadanos az országos politikába, és a 2014-es európai parlamenti választáson két képviselőt sikerült is kijuttatniuk Brüsszelbe.

Kívülről támogatják a kormányt

A 2015-ös spanyol parlamenti választás után a Ciudadanos országos tényezővé vált, mivel 13,9 százalékos eredményével 40 helyet szerzett a madridi parlamentben. Az akkori spanyol választás nemcsak a párt, hanem az ország történetében is mérföldkőnek számított, mivel a korábbi két nagy párt (néppárt és szocialisták) által dominált rendszer szétesett, és nagyjából négy azonos támogatottsággal bíró párt (PP, szocialisták, Ciudadanos és Podemos) került a törvényhozásba.

Albert Rivera egyelőre kívülről támogatja a jobbközép kormányt Forrás: AFP/Pau Barrena

A korábbi stabil pártrendszer szétesése miatt nem sikerült kormányt alakítani, és 2016 júniusában újabb választást tartottak Spanyolországban. Azon a voksoláson a Ciudadanos némileg visszaesett, de a néppárt csak úgy tudott kormányt alakítani végül, hogy

a centrista alakulat a kormányfőről való szavazás során tartózkodott,

így Mariano Rajoy maradt az ibériai állam miniszterelnöke. A hallgatólagos támogatást azóta is biztosítják a jobbközép kormánynak, de formális pozíciót nem vállaltak a kormányban.

Kevesebb bürokráciát akarnak

A Ciudadanos tehát kitart a kormány mellett, és nem kötött nagykoalíciót a szocialistákkal és a Podemossal. Az utóbbi folyamatot nem is lenne könnyű véghezvinni, mivel a Cs programja meglehetősen messze van a két baloldali alakulatétól, így stabil kormányzást biztosan nem tudnának véghezvinni. De mit is képviselnek a Polgárok? A párt egyrészt adócsökkentést szeretne elérni a gazdaság különféle ágazataiban. Ezzel párhuzamosan pedig csökkentené az állami bürokráciát. Ennek egyik lépése lenne, hogy

az 5000 főnél kisebb népességű települések önállóságát megszüntetnék,

vagy pedig egy nagyobb településhez csatolnák őket. A párt programjának liberális része, hogy legalizálnák a marihuánát és az eutanáziát.

Alapvetően változtathatja meg a spanyol belpolitikát a Ciudadanos megerősödése Forrás: SOOC/Alexandros Michailidis / SOOC/Alexandros Michailidis

A Cs legfőbb politikai tőkéje, hogy azt tudja mondani magáról, hogy szemben áll a korábbi évtizedek nagy néppártjaival, és szembeszállna a kormányzati korrupcióval, valamint, hogy egy új generációt képviselnek a spanyol belpolitikában. A katalóniai siker időlegesen biztosan jól jött a pártnak, azonban várhatóan kormányra nem fognak tudni kerülni, mivel a függetlenséget támogató erők vannak többségben a katalán parlamentben, és mint korábban említettük a Cs nem kér a tartomány függetlenségéből.

Ha már Katalónia, Inés Arrimadas, a párt helyi vezetője közölte, nem mond le arról, hogy megpróbáljon kormányt alakítani Katalóniában. Véleménye szerint azonban korai még a helyi elnökválasztásról beszélni, hiszen egyelőre az új katalán parlament sem alakult meg, az alakuló ülést január 17-én tartják.

Van realitása egy újabb előrehozott választásnak Katalóniában

- jelentette ki, de beszélt arról, hogy elképzelhetőnek tartja az együttműködést olyan személyekkel is, akik egyébként a katalán függetlenség támogatói, mert szerinte külön kell választani a függetlenségi pártokat és vezetőiket a függetlenséget támogató társadalmi valóságtól. Mindez pedig némi fordulatot jelez a párt politikájában.

Kormányzóképesség

Ha a pártnak sikerülne országosan 20 százalék fölött stabilizálnia a támogatottságát, akkor arra a néppártnak és a szocialistáknak is valahogyan reagálnia kellene. Egy tartósan megerősödött Cs sokkal könnyebben tudná a kormányképességét elhitetni a választókkal, mintha 10 és 20 százalék között ingáznának. Az már egy más kérdés, hogy három azonos erejű párt létrejötte esetén még nehezebb lenne stabil kormány alakítása Spanyolországban.

Egyelőre azonban mindenki a mostani status quo fenntartásában érdekelt,

és nem abban, hogy egy előrehozott választással mindent felforgassanak.