Templomokat támadtak meg a Santiagoban a pápa látogatása ellen tiltakozva

FERENC pápa
A magyar úszóbajnokok kezet foghattak Ferenc pápával
Vágólapra másolva!
Ismeretlenek legalább három templom ellen hajtottak végre támadást egyebek között házilagos készítésű robbanószerkezetekkel ma Santiago de Chilében Ferenc pápa látogatása ellen tiltakozva, aki a jövő héten érkezik látogatásra a chilei fővárosba - jelentették helyi rendőrségi források.
Vágólapra másolva!

A három templom megrongálódott, elsősorban az ajtókban és homlokzatokban keletkeztek károk. A rendőrség egy negyedik támadást megakadályozott.

Ferenc pápa Forrás: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami

A vandalizálok különböző feliratokat hagytak maguk után, némelyikben politikai üzeneteket fogalmaztak meg, míg másokban a katolikus egyházfő jövő heti látogatása ellen tiltakoztak. Az egyiken az alábbi üzenet volt olvasható:

Az elkövetők emellett olyan politikai tartalmú feliratokat hagytak a támadás helyszínén, mint például "Szabadságot a világ összes politikai foglyának!", "Autonómiát és Ellenállást!".

A támadások áldozatául esett egyebek között a Magyarországi Szent Erzsébet-plébániatemplom,

a vandalizálok meggyújtott benzines rongyot hajítottak a templom bejáratához. A lángokat a tűzoltóknak később sikerült megfékezniük.

A Magyarországi Szent Erzsébet-templom Santiagoban, miután az éjjel ismeretlen tettesek felgyújtották az épület kapuját. Forrás: MTI/EPA/EFE/Mario Ruiz

Eközben a Chilében kilakoltatásra váró lakosok képviselőinek egy csoportja Roxana Miranda volt elnökjelölt vezetésével elfoglalta az apostoli nunciatúra épületét, hogy a pápai látogatás költségei ellen tiltakozzanak. A rendőrség néhány perccel később kivezette a tüntetőket az épületből. A tiltakozó akciót az Andha nevű antikapitalista párt hirdette meg.

Az Andha becslése szerint a pápa látogatásának költsége 4 milliárd chilei pesóba (1,6 milliárd forintba) kerülni majd.

Ferenc pápa az apostoli nunciatúrában fog megszállni.

A katolikus egyházfő január 15. és 18. között tesz apostoli látogatást Chilében, ahol a főváros mellett meglátogatja Temuco déli várost és az ország északi részén fekvő Iquique várost is.

Santiago de Chilében kedden tartandó miséjére több mint félmillió résztvevőre számítanak. A rendőrség jelenleg nagy erőkkel vizsgálódik a támadások ügyében.