Putyin humanitárius tűzszünetet rendelt el szíriai Kelet-Gútánál

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin, orosz elnök
Vágólapra másolva!
Humanitárius napi tűzszünetek megtartását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a szíriai kormány ellen harcoló felkelők kezén lévő, Damaszkuszhoz közeli Kelet-Gútánál - közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.
Vágólapra másolva!

A Sojgu által kiadott közlemény értelmében keddtől kezdődően reggel 9-től délután 2-ig lesz tűzszünet a szíriai főváros elővárosánál.

A miniszter szerint az orosz haderő segítséget nyújt majd a polgári lakosság evakuálásához Kelet-Gútában,

és hasonló intézkedések bevezetését javasolja az et-Tanfban található, amerikai ellenőrzés alatt álló Rukban menekülttábornál is.

Vlagyimir Putyin, orosz elnök Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Moszkva indítványozza, hogy

A közlemény szerint a városba sem a média, sem a humanitárius szervezetek nem juthatnak el, és nem kezdődtek el a segélyezési, valamint a helyreállítási munkálatok.

Sojgu kiemelte, hogy Oroszország információi szerint

Rakkában súlyos járványhelyzet alakult ki, mert a romok és a holttestek eltakarítását nem detonált robbanószerkezetek akadályozzák.

Rakkát az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció támogatásával a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) arab és kurd alakulatai október 17-én szabadították fel az Iszlám Állam terrorszervezet megszállása alól.

Szergej Sojgu, orosz honvédelmi miniszter Forrás: MTI/EPA/Szergej Csirikov

November 29-én Vaszilij Nyebenyzja orosz ENSZ-nagykövet úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei igyekeznek elrejteni a város bevételéért indított hadművelet nehéz következményeit,

Mai bejelentését az orosz védelmi tárca vezetője két nappal azután tette meg, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadta a 2401-es számú határozatát, amelynek értelmében 30 napos tűzszünetet kell bevezetni Szíriában.