Áprilisban tartják Radovan Karadzic fellebbviteli tárgyalását Hágában

Vágólapra másolva!
Április 23-24-én tartják Hágában a háborús bűnökért, köztük népirtásért 2016-ban 40 évi börtönre ítélt Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető fellebbviteli tárgyalását.
Vágólapra másolva!

A védelem és a vád által egyaránt kért fellebbviteli tárgyalás április 23-24-én lesz Hágában - jelentette be közleményében Theodor Meron, a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai bíróság (TPYP) örökébe lépő ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusának (MICT) elnöke.

A TPIY bírái 2016 márciusában bűnösnek találták az egykori pszichiátert, a ma 72 éves Karadzicot az

1995 júliusában Srebrenicában meggyilkolt közel 8000 muzulmán férfi és fiú halálában.

Ez volt a legvéresebb tömeggyilkosság Európában a második világháború óta.

Karadzicot a népirtás mellett bűnösnek találták

többrendbeli üldöztetésben, emberölésben, nemi erőszakban, embertelen bánásmódban és erőszakos kitelepítésben,

egyebek mellett Szarajevó ostroma miatt, amely 44 hónapon át tartott és 10 ezer emberéletet oltott ki, valamint az "embertelen életkörülmények" jellemezte fogolytáborokért.

Radovan Karadzic szerint a bírák eleve feltételezték a bűnösségét, és ennek a vélelemnek az igazolására hozták meg az ítéletüket - mondta védője az elsőfokú tárgyalás után.

Serge Brammertz, a TPIY főügyésze, aki életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte a vádlottra, fellebbezett, mert túl enyhének találta a 40 évi börtönt.

Radovan Karadzic a legmagasabb rangú vezető, akit a délszláv háború idején elkövetett bűnökért elítéltek

a Slobodan Milosevic volt szerb elnök 2006-os halála óta. Karadzic a boszniai szerb köztársaság, a Republika Srpska vezetője volt.

A boszniai háborúban 1992 és 1995 között több mint 100 ezren haltak meg és 2,2 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására.

A "balkáni mészárosként" ismert Ratko Mladic volt boszniai szerb vezérkari főnököt a TPIY tavaly novemberben életfogytiglani elzárásra ítélte népirtás, emberiesség elleni bűntettek és háborús bűnök miatt. Mladic akkor közölte, hogy fellebbezni kíván.