Szaakasvili nyugat-európai körútra indul

SZAAKASVILI, Miheil
Varsó, 2018. február 13. Miheil Szaakasvili, az ukrán állampolgárságától megfosztott volt odesszai kormányzó, egykori georgiai elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek Varsóban 2018. február 13-án, egy nappal az Ukrajnából Lengyelországba történt kitoloncolása után. Szaakasvili úgy nyilatkozott, hogy nem kér politikai menedékjogot Varsótól és vissza akarja szerezni ukrán állampolgárságát. (MTI/EPA/Jacek Turczyk)
Vágólapra másolva!
Lengyelországból Hollandiába utazik szerdán Miheil Szaakasvili, az ukrán állampolgárságától megfosztott volt odesszai kormányzó, egykori grúziai elnök, aki terveiről a Rusztavi-2 grúzia tévének nyilatkozott.
Vágólapra másolva!

Azt mondta, hogy Hollandiából indulva bejárja Európát. Tervbe vett találkozói vannak Belgiumban, Németországban, Franciaországban és Lengyelországban.

Ismét élesen bírálta a kijevi és tbiliszi hatóságokat, hozzátéve, hogy folytatja harcát az ukrajnai és georgiai hatalomváltás kivívásáért.

Miheil Szaakasvili Forrás: MTI/EPA/PAP/Jacek Turczyk

A politikus, akit hétfőn Ukrajnából kitoloncoltak Lengyelországba, hangsúlyozta: Varsóban nagyon szívélyesen fogadták, és állami védelemben részesítették.

Szaakasvili kilenc éven át, 2013-ig volt Grúzia elnöke, majd a Viktor Janukovics oroszbarát elnököt megbuktató 2014. évi népfelkelés után Ukrajnában telepedett le, felvette az ukrán állampolgárságot, és 2015-2016-ban – Petro Porosenko szövetségeseként – Odessza megye kormányzója volt, amíg össze nem különbözött az ukrán elnökkel, és meg nem fosztották állampolgárságától. Mivel korábban már georgiai állampolgárságától is megfosztották, jelenleg hontalan.

Szaakasvilit az ukrán főügyészség hivatalosan azzal gyanúsítja, hogy erőszakos hatalomátvételre készült az országban, együttműködve az Oroszországba menekült Janukovics környezetével.