A Nemzetközi Vöröskereszt leállította a segélyezést Kelet-Gútában

Vágólapra másolva!
A nem szűnő erőszak miatt leállította a segélyezést a szíriai főváros mellett fekvő Kelet-Gútában a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottság (ICRC) – jelentette be a szervezet kedden.
Vágólapra másolva!

Hétfőn bejutott Kelet-Gútába az első segélykonvoj, először azóta, hogy a szíriai kormányerők két héttel ezelőtt a hét éve tartó háború egyik legpusztítóbb támadását indították el az ottani lázadók ellen.

Mindazonáltal a szíriai hatóságok előtte a szállítmányból eltávolították a legtöbb egészségügyi felszerelést, és a 70 ezer embernek elegendő élelmiszer mennyiségét is csökkentették úgy, hogy csak 27 500 embernek lett volna elég. A többi adagot csak egy másik konvojban engedték volna be a következő három napban – közölte akkor egy ENSZ-tisztségviselő.

Ingy Sedky, az ICRC szóvivője pedig azt mondta kedden: a 46 teherautóból álló konvoj Dúma városig ment be a területre, de nem tudták kirakni az összes árut.

Kilenc teherautónak el kellett hagynia a területet, mert a kormányerők este tüzérséggel és légitámadásokban lőtték Kelet-Gútát – tette hozzá Ijád Abdel-Azíz, a dúmai városi tanács egyik tagja.