Meghalt a francia csendőr, akit a túszejtő muszlim terrorista megsebesített

Franciaország, terrortámadás, túszejtés
Trebes, 2018. március 23. A Super U szupermarket épülete, a dél-franciaországi Carcassonne-tól keletre található Trebes településen elkövetett túszejtés helyszíne 2018. március 23-án. Legkevesebb két ember életét vesztette, amikor a délelőtt folyamán egy fegyveres túszokat ejtett az üzletben. A szupermarket körül a rendőrségi akció továbbra is folyamatban van, de a környéket teljesen lezárta a rendőrség. (MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)
Vágólapra másolva!
Meghalt a pénteki dél-franciaországi túszdrámában megsebesült csendőr, aki önként vállalta, hogy a támadóval marad az utolsó túsz elengedéséig.
Vágólapra másolva!

Gerard Collomb francia belügyminiszter szombat reggel a Twitter közösségi portálon azt írta, hogy Arnaud Beltrame a hazájáért halt meg.

- írta.

Méltatta a csendőrt az államfő is. Emmanuel Macron hősnek nevezte őt, és úgy fogalmazott, hogy kivívta az egész francia nemzet tiszteletét és csodálatát, kivételes bátorságról és önfeláldozásról tett tanúbizonyságot.

A csendőr alezredes a túszejtő semlegesítésére indított rohamban sebesült meg egy rohamrendőrrel együtt.

Halálával - a túszejtőt is beleszámolva - ötre emelkedett a halálos áldozatok száma. A túszdrámában további 15-en sebesültek meg.

A Super U szupermarket épülete, a dél-franciaországi Carcassonne-tól keletre található Trebes településen elkövetett túszejtés helyszíne 2018. március 23-án Forrás: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

A támadó, a marokkói Redouane Lakdim - aki az Iszlám Állam terrorszervezethez tartozik - péntek délelőtt először megállított egy gépkocsit, rálőtt vezetőjére és utasára. Mindketten megsebesültek, egyikük súlyosan. Ezután a carcassonne-i kaszárnya közelében kocogó rendőrökre lőtt - egyiküket megsebesítette a vállán -, majd egy közeli kisváros, Trebes szupermarketjéhez hajtott, ahol túszokat ejtett.

Két embert megölt, majd a rendőrök közbelépésére a túszok többségét elengedte.

Arnaud Beltrame, a csendőrség 45 éves alezredese önként vállalta, hogy a támadóval marad az utolsó túsz elengedéséig.

Lakdim magányos elkövető volt, aki kisebb bűncselekmények miatt ismert volt a rendőrség előtt, megfigyelték, de nem tudtak a radikalizálódásáról.

Később a francia hatóságok közölték, hogy őrizetbe vettek két embert a bűnüggyel összefüggésben. Az egyik egy nő, aki kapcsolatban állt az elkövetővel, illetve egy 2000-es születésű fiatalkorú fiú, aki barátja volt Lakdimnak.