Megadták magukat a felkelők az egyik szíriai városban

Szíria - Segélyszállítmány
Segélyt szállító járműoszlop tart a szíriai felkelők kezén lévő Madaja felé
Vágólapra másolva!
Egy stratégiailag fontos települést, Boszrát adták fel az orosz támogatású szíriai kormányerőknek - jelentette vasárnap a szíriai kormánypárti sajtó és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) elnevezésű, nagy-britanniai székhelyű emigráns szervezet.
Vágólapra másolva!

Boszra elvesztése súlyos csapást jelentene a még harcoló felkelőkre, mert a város a térségen átívelő, Deraa városban vezető vasútvonalon és főúton helyezkedik el..

Az OSDH és más források is azt közölték, hogy a boszrai felkelők belementek a megállapodásba és átadják a fegyvereiket. A világhálón már szombaton képek jelentek meg arról, hogy a tárgyalásokat bonyolító orosz katonai rendőrök megérkeztek a városba, vasárnap pedig olyan fényképeket tettek közzé, melyeken beszolgáltatják a fegyvereket az oroszoknak. Egyes helyi források azonban hangsúlyozták, hogy

a lázadók ezt jó szándékuk jeléül tették, a megállapodást még nem kötötték meg.


Pénteken jelentek meg először hírek arról, hogy néhány településen tűzszünetben állapodtak meg a szembenálló felek, amit megbékélési folyamat fog követni. Jordánia az utóbbi napokban tárgyalásokat folyatott a térséget igazgató Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) nevű felkelő ernyőszervezettel és Oroszországgal, hogy a harcokat beszüntessék, cserében pedig Damaszkusz ismét ellenőrzése alá vonhassa a térséget.

Segélyt szállító járműoszlop tart a szíriai felkelők kezén lévő Madaja felé Forrás: MTI/EPA/Juszef Badaui

Az SZSZH szóvivője szombaton azonban azt közölte, hogy

a tárgyalások összeomlottak,

amit az is igazolni látszott, hogy a kormányerők folytatták offenzívájukat. Jordánia mindazonáltal vasárnap újraélesztette a tárgyalásokat a felkelők és az orosz tisztviselők között - írta a hírt közlő Reuters brit hírügynökség.

Diplomáciai források szerint azonban a tárgyalásokat nehezíti, hogy

az oroszok a megbékélést számos feltételhez kötik,

a lázadók pedig azt akarják, hogy Jordánia garantálja a térség 800 ezer lakosának a biztonságát. A tárgyalásokat folytató egyik ellenzéki bizottság koordinátora, Adnan Maszalmeh közölte: igazoltan tartanak az oroszoktól, akik ragaszkodnak feltételeikhez, de nem állítják le légicsapásaikat a tárgyalások alatt.

Az OSDH szerint a harcok a felújított béketárgyalások ellenére sem lankadtak Deraa tartományban.
Az orosz légierő támogatásával végrehajtott hadműveletek miatt az ENSZ információi szerint 160 ezer ember kényszerült otthona elhagyására.

A helyi megbékélési megállapodásokat a szíriai, illetve orosz hatóságok kötik a nem Damaszkusz ellenőrizte területek lakosságával, illetve azok illetékeseivel. A hatóságok általában felajánlják a fegyverletételt elutasító lázadóknak, hogy elszállítják őket más területekre, míg a maradni kívánó felkelőknek és civileknek át kell esniük a kormányerők átvilágításán.