Ha Ukrajna kiutasítja a beregszászi konzult, Magyarország is konzult utasít ki

MANDELA, Nelson Rolihlahla; SZIJJÁRTÓ Péter
New York, 2018. szeptember 24. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél a Nelson Mandela Békecsúcson az ENSZ New York-i székházában 2018. szeptember 24-én, egy nappal az ENSZ-közgyűlés 73. ülésszaka előtt. (MTI//AP/Jason DeCrow)
Vágólapra másolva!
Amennyiben az ukrán kormány úgy dönt, hogy kiutasítja a beregszászi magyar konzult, hazánk is haladéktalanul kiutasít egy Magyarország területén dolgozó ukrán konzult - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű ülésszakának helyszínén az ukrán kollégájával, Pavlo Klimkinnel való kétoldalú találkozója kapcsán.
Vágólapra másolva!

A magyar diplomácia vezetője tudatta, hogy mindaz, ami a beregszászi külképviseleten történt a magyar állampolgárság megadásával kapcsolatban, mind a magyar, mind a nemzetközi joggal összhangban van.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/AP/Jason Decrow

Az, hogy a magyar állampolgárságra jogszabály szerint jogosult emberek állampolgárságot kapnak, semmilyen magyar vagy nemzetközi jogszabállyal nincsen ellentétben.

- tudatta Szijjártó.

Kijelentette azt is, hogy Ukrajna mintegy másfél éve a folyamatos jogsértés állapotában van.

Alapvető nemzetközi jogszabályokat sértenek meg azzal, hogy sorozatosan veszik el az ott élő nemzetközi kisebbségektől a már megszerzett jogaikat - fűzte hozzá.

Ennek a politikának az egyik kárvallottja az ottani magyar nemzeti közösség is:

az elmúlt egy-másfél esztendőben azt kellett tapasztalni, hogy az állam irányításával a magyarok elleni gyűlöletkeltést célzó politika kezdődött meg.

Új dimenziót jelent a kétoldalú kapcsolatokban, hogy az ukránok titkosszolgálati akciót hajtottak végre Magyarország egyik kárpátaljai külképviseletén. Ez demokratikus országok között a legalapvetőbb együttműködési normák felrúgását jelenti - mutatott rá a külügyminiszter.

- szögezte le, majd hozzátette: "világossá kell tenni, hogy Ukrajna semmilyen indokkal sem sértheti meg a nemzetközi jogszabályokat".

Szijjártó Péter úgy vélte,

amíg Ukrajnát a jelenlegi elnök, Petro Porosenko vezeti, az ukrán állam által vezetett és inspirált, a magyarokkal szembeni hangulatkeltésre alapuló politika nem is fog megváltozni,

mert az államfő azt gondolja: ez lehet az egyik eszköz arra, hogy némi társadalmi támogatottságot szerezzen, jelenlegi támogatottsága ugyanis nagyon alacsony.

Ebben a kérdésben a jövő évi választások hozhatnak változást

- tette hozzá.

Petro Porosenko Forrás: AFP/Getty Images/Alex Wong

2019 márciusában Ukrajnában ugyanis elnök- és parlamenti választásokat tartanak.

Egy kedden ismertetett felmérés szerint Porosenko bizonyult a legnépszerűtlenebbnek az ukrán politikusok közül.

Petro Porosenko támogatottsága mindössze 6,8 százalékos.

Az elnökválasztást várhatóan Julija Timosenko volt miniszterelnök nyeri majd meg.

Egy héttel ezelőtt a YouTube videómegosztón egy rejtett kamerával készült felvétel jelent meg, amelyen kárpátaljai magyarok magyar állampolgársági esküt tesznek a beregszászi konzulátuson. A felvételt egy határőr készítette, aki a gyanú alapján az ukrán titkosszolgálat ügynöke.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter ezt követően azzal fenyegetőzött, hogy Kijev kiutasítja a konzult.